Annons:

Sök

Annons:

  • Pilgrimer slog läger här på väg till Moskva – vandrar under tre år

    Pilgrimsvandrare passerade Vena och slog läger i Vimmerby på sin vandring från Fatima i Portugal till Moskva. Lars Karlsson, mitten, träffade på vandrarna, som bär med sig en Mariastaty. Foto: Privat

  • Pilgrimer slog läger här på väg till Moskva – vandrar under tre år

    Just den här dagen hade Aurélien Derand-Rollin, Guillaume-Marie Hecquard och Jelphin Acevedo ansvar för följebilen och bokade boende på Vimmerby Camping innan vännerna anslöt. Foto: Lotta Madestam

  • Pilgrimer slog läger här på väg till Moskva – vandrar under tre år

    Hela sällskapet under sitt stopp i Vimmerby. Foto: Privat

  • Pilgrimer slog läger här på väg till Moskva – vandrar under tre år

    Under sin vandring ska 13 000 medaljer delas ut till folk, som de hoppas ska behandla och bära dem med vördnad. "Den mirakulösa medaljen är ett tecken på kärlek till Jesus och Maria för oss", säger de. Foto: Lotta Madestam

Pilgrimer slog läger här på väg till Moskva – vandrar under tre år

Pilgrimsvandrare har slagit läger på Vimmerby Camping, under sin vandring från staden Fatima i Portugal. Den påbörjades redan sommaren 2021 med målet att nå Moskva i juli. 6 000 kilometer senare.

Annons:

Det är måndag eftermiddag. Runt ett bord i en av lägenheterna på campingen har fader Guillaume-Marie Hecquard slagit sig ner tillsammans med vännerna Jelphin Acevedo och Aurélien Derand-Rollin.

– Vi är sammanlagt åtta pilgrimsvandrare som turas om att gå och köra följebilen som åker lite i förväg, förklarar han på engelska där hans franska accent bryter igenom.

”För världens fred”

Pilgrimsvandringen började den 4 juni 2021 i Fatima, dit stora skaror pilgrimer kommer varje år för att högtidlighålla uppenbarelsen av Jungfru Maria. Själva påbörjade de sin långa vandring där, med avsikten att hedra just Jungfru Maria, men också för omvandlingen av Ryssland och för världens fred.

– Det här gör gott för själen, säger Guillaume-Marie Hecquard, som är en av de präster som ska fortsätta hela vägen till Moskva.

Jelphin Acevedo, en rutinerad pilgrimsvandraren, plockar fram två medaljer, en i guld och en i silver. 

– De har alla välsignats av fader Guillaume. Det vill säga, välsignelsen och Gud har blivit nedkallad över dem.

Bär en Mariastaty

Under sin vandring har de hittills delat ut runt 10 000 medaljer till folk, som de hoppas ska behandla och bära dem med vördnad. Det finns ytterligare 3 000 i bilen som ska ges bort under resterande sträcka till Moskva, som de räknar med att nå i juli.

– Den mirakulösa medaljen är ett tecken på kärlek till Jesus och Maria för oss.

Med sig under hela den omkring 6 000 kilometer långa vandringen hjälps de dessutom åt att bära en Mariastaty.

– Den är 110 centimeter hög med kronan och väger 15 kilo, säger Aurélien Derand-Rollin.

Han är inte så förtjust i den svenska våren, får jag klart för mig.

– Som värsta vintern i Frankrike, tillägger han och skrattar.

"Bra mottagna i Vimmerby" 

Pilgrimsvandringen har delats upp i flera delar. De vandrar tre månader är hemma i Frankrike nio, så har tiden fördelats sedan starten i juni 2021.

De påbörjade den sista delen i Oskarshamn i fredags för att vandra via Kristdala och Vena till Vimmerby. Där lämpade det sig bra att övernatta innan det blir tidig avgång mot Vadstena via Gullringen, Horn, Kisa och så vidare.

– Vi har blivit väldigt bra mottagna i Vimmerby, så här långt. På turistbyrån hjälpte de oss att hitta det här bra boendet. Skriv gärna det, säger Aurélien Derand-Rollin, tacksam för stödet.

Är planen att uppleva något särskilt i Vimmerby?

– Nej, mest vila, säger Guillaume-Marie Hecquard.

Fakta

Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandring är en gammal tradition där du vandrar i lugn takt till betydelsefulla platser. Det är en chans att ta en paus från vardagen och få nya perspektiv. Själva ordet pilgrim härstammar från latinets ”peregrinus” och betyder främling. Som pilgrim ger du dig av från det kända, mot det okända.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: