Miljö- och byggnadsförvaltningen får sitt högsta NKI hittills.
Foto: Pressbild
Årligen sammanställer Sveriges kommuner och regioner, SKR, företagens svar från servicemätningen Insikt och presenterar resultatet i sina öppna jämförelser företagsklimat.
Resultatet visar i år att Vimmerby kommun får ett högt NKI (nöjd-kund-index) på 81 för sin service i samband med myndighetsutövningen. Det är kommunens högsta NKI någonsin och över genomsnittet som ligger på 75. Grannkommunen Hultsfred ligger på 79.
Rankingmässigt placerar det Vimmerby kommun på plats 27 av de 198 kommuner som deltar. Det är en klar förbättring jämfört med 2023, då man hamnade på plats 57.
– Det är ett fint kvitto att se resultatet av det målmedvetna arbetet som sker på respektive enhet. Vi vill även tacka alla som har tagit sig tid att svara på enkäten. Utan återkoppling kan vi inte bli bättre, säger Egon Karlsson, utvecklingschef, i ett pressmeddelande.
"Väldigt glädjande"
Den gemensamma miljö- och byggnadsförvaltningen, som man har tillsammans med Hultsfred, får sitt högsta NKI hittills och förbättrar sig för sjätte året i rad. Förvaltningen får ett NKI på 80, vilket motsvarar "Mycket högt betyg".
– Det känns givetvis väldigt bra, speciellt i år eftersom vår gemensamma nämnd och förvaltning fyllde tio år den 1 april. Det visar på ett framgångsrikt samarbete mellan våra två kommuner. Det roliga är att vi får en bekräftelse från våra företag på att det arbete och de analyser vi gör för att förbättra oss är rätt, säger Elisabeth Karlsson, miljö- och byggnadschef.
I mätningen insikt får ett urval av som haft ett ärende inom brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskyddstillsyn, livsmedelskontroll eller serveringstillstånd bedöma kommunens service. Brandskydd får ett NKI på 90 och där är genomsnittet i landet 82. Det ger en tredjeplats på rankingen.
– Väldigt glädjande att området brandskydd även fortsatt ligger kvar på en mycket hög nivå. När det gäller områden för markupplåtelse och serveringstillstånd har vi tyvärr ett för litet urval för att det ska kunna visas upp i specifika tal däremot finns det resultat som kommit in när det gäller dessa områden med i det samlade omdömet för kommunen. Jag känner mig glad och tacksam över den samverkan som sker inom kommunkoncernen. Vi kommer analysera resultaten och fortsätta utvecklingsarbetet i nära dialog med olika berörda aktörer i syfte att öka nöjdheten och för att underlätta för kommunens medborgare och företag, säger kommundirektör Carolina Leijonram.
Toppar rankingen
Även bygglov, miljö- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll får bättre NKI-värden än förra året.
– Tittar vi på NKI-värdena i Sverige så ligger våra värden över genomsnittet i undersökningen för respektive område, säger Elisabeth Karlsson, miljö- och byggnadschef.
Allra störst framsteg sker inom bygglov, där det blir det högsta NKI-resultatet hittills. Bygglov får 76 i NKI, vilket ger en tredjeplats i rankingen för gemensamma förvaltningar och förbund. Livsmedelskontroll får 84 i NKI och en förstaplats för fjärde året i följd. Miljö- och hälsoskyddstillsyn får ett NKI på 79 och placerar förvaltningen på en tredjeplats i rankingen.
– Det är glädjande att vi håller en så hög och stabil nivå. En stor eloge till våra medarbetare som gör ett jättebra arbete och det syns verkligen i resultaten.