Annons:

Sök

Annons:

Vimmerby lär ta kliv i rankingen:

Patric Engqvist gläds åt att Vimmerby kommun ökar mest i hela länet. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby lär ta kliv i rankingen: "Vi är inte kaxiga"

Kommunen har markerat tydligt att man punktmarkerar frågan. Rankingraset i höstas sved ordentligt – men nu pekar allt mot en bättre ranking i Svenskt Näringslivs mätning över företagsklimatet.
– Självklart är jag glad, men vi är inte kaxiga och vi slår oss inte för bröstet, säger näringslivsstrategen Patric Engqvist.

Annons:

Höstens ranking från Svenskt Näringsliv över företagsklimatet bland landets 290 kommuner var ren skräckläsning för Vimmerby. Kommunen hamnade på plats 236 i landet – vilket var näst sämst i hela länet. 

Vimmerby tappade hela 36 platser och på en pressträff med flera ledande politiker och tjänstepersoner gjorde man tydligt att man tog detta på största allvar. 

Svenskt Näringslivs årliga undersökning av det lokala företagsklimatet är den som får allra mest uppmärksamhet medialt och i dag släpptes siffrorna för året. Det var inte alls någon obehaglig läsning.

105 företag i kommunen har svarat, vilket ger en svarsfrekvens på 56 procent. Det sammanfattande omdömet landar på 3,4, vilket är 0,3 procentenheter bättre än förra året. Det är den största förbättringen i hela länet.

"Resan uppåt för Vimmerby kommun är igång. I år är det endast två av 15 frågor i enkäten som får ett försämrat resultat. Tittar vi tillbaka fem år är den övervägande delen positiva utvecklingsresultat", kommenterar Svenskt Näringsliv. 

I alla fyra granskade områden kring kontakten med kommunen om tillsyn, tillstånd och kontroll är företagen nöjda med bemötandet. Resultaten har förbättrats för handläggningstider, tillgänglighet, rådgivning och förståelse.

Ska grotta ned sig

Näringslivsstrategen Patric Engqvist säger på tisdagen att man inom kommunen ska gräva ned sig i undersökningen under morgondagen.

– Men att vi går från 3,1 till 3,4 i det sammanfattande omdömet är roligt såklart. Det här är en attitydsundersökning och det är jätteviktigt att vi kan förmedla hur bra service vi har i kommunen. Nu har vi blivit bättre på att förmedla det och det här är ett litet steg åt rätt håll, säger han. 

Han vill inte minst framhålla samarbetet med Företagarnas styrelse som en nyckel.

– Vi har konstruktiva möten och de kommer med skarpa idéer som vi tittar på. Vi har också haft tät kontakt med Svenskt Näringsliv och båda dessa saker har bidragit till att vi stiger. Jag är också väldigt glad för alla företag som tagit sig tid att svara. Det är det som gör att vi kan veta att vi måste göra något åt det.

"Jobbar tålmodigt"

Lägst betyg får kommunen på vägnät, tåg- och flygförbindelser samt tillgång till relevant kompetens. Där hamnar man på 2,5 i omdöme. Upphandling landar på 2,6. Allmänhetens attityder, mobilnät och bredband samt konkurrens från kommunens verksamheter sticker ut i andra änden och det handlar om 3,9 ned till 3,7. 

– Det är så klart väldigt roligt att se den här utvecklingen. Vi jobbar tålmodigt och vet att vi har en lång väg framför oss. Men att vi rör oss i rätt riktning känns riktigt bra, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Nu borde Vimmerby få en betydligt bättre placering i rankingen som Svenskt Näringsliv släpper den 25 september i år. 

– Vi vet att andra också kan ha stigit, men det är klart vi hoppas på en klar förbättring. Plats 236 är inte roligt. Vi tycker att vår leverans är bra, men vi är inte kaxiga och vi slår oss inte för bröstet. Vi känner ändå att vi är på rätt väg, även om vi har en lång väg kvar till ett näringslivsklimat i världsklass. Vi tycker att vi kämpar och sliter och då är det inte roligt att få se ett dåligt resultat, så det här känns jättebra, säger Patric Engqvist. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: