Annons:

Sök

Annons:

Efter helgen – så är läget kring vattnet i Vimmerby

Emma Jonsson är VA-chef på VEMAB. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos

Efter helgen – så är läget kring vattnet i Vimmerby

I fredags gick Vimmerby Energi- och Miljö AB ut och slog larm om en eventuell vattenbrist. Nivåerna sjönk snabbt och risken för bevattningsförbud ökade.
– Förbrukningen har gått ned lite, säger VA-chefen Emma Jonsson.

Annons:

Det var stora bekymmer med vattennivåerna i Vimmerby stad i fredags. Det gick åt mer vatten än VEMAB kan leverera stora delar av dygnet och vattentornen hann inte fyllas på. 

"Detta kan leda till att vattentillgången plötsligt tar slut och då kan olika verksamheter och industrier få stora problem. På grund av detta behöver alla vara sparsamma med vattnet för att undvika dricksvattenbrist", skrev VEMAB.

– Det är oroande. För mig som privatperson kanske det inte spelar någon roll om man är utan vatten i några timmar. Jag kan vänta med min dusch till senare ungefär. Men när trycket försvinner i nätet får vi problem med tryckfall, smuts och liknande. Det kan också vara viktiga verksamheter som får stora problem, utrustning kan gå sönder och det kan få konsekvenser för hälsovård och liknande, sa VA-chefen Emma Jonsson i fredags.

Hur nära är vi en kris?

– Vi vill säga till innan det är helt tomt, för när det är det kan vi inte göra så mycket. Morgnar och kvällar är sådana perioder när det går åt mycket vatten och nu har vi turismen på ingång. Då är det viktigt att vi går ut och varnar innan alla gör som man brukar. Man ska tänka sig för. 

Så är läget efter helgen

Då berättade Emma Jonsson att man ville undvika att utfärda ett bevattningsförbud, men att det samtidigt närmade sig för varje timme som gick. 

– Lägger vi ett bevattningsförbud är det inte för en vecka, utan då är det ett totalförbud och för en längre tid. Det drabbar alla. Därför ber vi nu snällt om att alla ska begränsa sin förbrukning och tänka sig för. Det är för att kunna undvika ett bevattningsförbud. 

Nu har helgen passerat. Hur har det gått? Vi ringde upp VA-chefen Emma Jonsson igen.

– Status är att vi fortsätter köra på lite mer än fullt ös och lite mer än vi hinner med. Men förbrukningen har gått ned lite och vi hoppas att det beror på att man lyssnat. Då kan vi klara av att hålla nivåerna och pumparna behöver inte gå hela tiden. Det är en klar fördel, men vi måste följa läget framöver så det inte sticker uppåt igen. 

Någon vattenläcka har man inte hittat under helgen. 

– Alla får gärna titta efter läckande saker, om man ser något som är blött någonstans eller om man ser något hemma. Då får man gärna höra av sig. Vi behöver reda ut så det är inte så att det försvinner väldigt mycket någonstans som vi inte vet om.

Är det inte aktuellt med bevattningsförbud längre?

– Det ser mycket bättre ut nu än i fredags, men samtidigt ska sägas att vi stresstestar vattenverket nu på ett sätt som det inte är byggt för. Det vill vi inte fortsätta göra. Vi vill fylla upp reservoaren och vattentornet och vi hoppas kunna återgå till normal drift snart. Vi ser gärna att man fortsätter att tänka sig för. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: