Annons:

Sök

Annons:

EFTER EXPLOSIONERNA – KLT TILLSÄTTER EXTERN UTREDNING

Bilden är en genrebild. Foto: Lotta Madestam

EFTER EXPLOSIONERNA – KLT TILLSÄTTER EXTERN UTREDNING

På ett år har tre explosioner skett i gasbussar i Kalmar län. Två explosioner på kort tid i Nybro och en i Västervik i maj förra året. Nu tillsätter KLT en extern utredning.

Annons:

Förra torsdagen inträffade ännu en gasexplosion i en minibuss i länet. Precis som förra gången skedde det i Nybro och samtliga fordon av modellen togs ur trafik. 

Den här veckan har Försvarsmakten tillsammans med räddningstjänsten sprängt tankarna till gasbussarna. Den nya explosionen fick förstås stora konsekvenser för trafiken. 

För drygt ett år sedan inträffade en explosion också i Västervik och det senaste året har alltså tre explosioner skett. Den här veckan har Kalmar länstrafik, KLT, tagit beslut om att tillsätta en extern utredning av det interna arbetet med anledning av gasbussincidenterna i Västervik och Nybro.

"Syftet med den externa granskningen är att klargöra Kalmar länstrafiks roll och hantering, dels av upphandlingen där aktuella biogasfordon ingick, dels av åtgärderna efter de tre biogasfordonsincidenterna", skriver KLT i ett pressmeddelande.

– Tillsättandet av den externa granskningen bidrar till vårt arbete att hålla en god transparens i uppföljningen av hela processen och hanteringen av detta ärende. Det ger oss också en viktig möjlighet att få fram identifierade förbättringsområden som kan bidra till ett lärande inför framtida upphandlingar och säkerhetsarbete, säger KLT:s trafikdirektör Mattias Ask.

Specialanpassade modeller

KLT vill också förtydliga att explosionerna av biogastankar enbart inträffat på minibussar av en viss gasfordonsmodell, som har specialanpassats.

"Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är tydliga med att det enbart är de här fordonen som innebär en risk, inga andra fordon som drivs på biogas", skriver KLT.

I Kalmar län rör det sig totalt om ett 50-tal. Ingen av de här minibussarna är längre i bruk. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: