Annons:

Sök

Annons:

TERRORMISSTÄNKT HAR VARIT ANSTÄLLD INOM KOMMUNEN

Den man från Vimmerby som misstänks för terrorbrott har varit anställd av kommunen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

TERRORMISSTÄNKT HAR VARIT ANSTÄLLD INOM KOMMUNEN

Den Vimmerbybo som sitter häktad för tre olika typer av terrorbrott har jobbat inom Vimmerby kommun. Det kan Dagens Vimmerby avslöja.
– Självklart är det sorgligt, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

I lördags greps en ung Vimmerbybo på Arlanda. Han skulle då, enligt åklagaren, resa för att utföra terrorism. Utöver det är han även misstänkt för grov finansiering av terrorism och deltagande i terroristorganisation. 

Brottstiderna är satta under december och januari för de senare brotten och den 1 juni för själva resan. Vilket land och vilken terrororganisationen mannen var på väg till är okänt.

Under onsdagen häktades mannen vid Attunda tingsrätt misstänkt för terrorbrotten på sannolika skäl. Åklagaren vill inte kommentera fallet och mannens försvarare är belagd med yppandeförbud.

Mannen har nekat till alla anklagelser.

Var anställd av kommunen

Brottsplatsen för finansieringen och deltagandet är mannens egen bostadsadress i Vimmerby. Mannen är sedan tidigare i princip helt ostraffad. Han ska ha fått en ordningsbot för hastighetsöverträdelse, som han godkände, sommaren 2022. Han ska då ha kört 19 kilometer för fort i timmen på 30-väg. Påföljden då blev penningböter på 2 800 kronor. Nu riskerar han naturligtvis ett helt annat straff. 

Nu kan Dagens Vimmerby avslöja att mannen varit anställd i Vimmerby kommun. Personen anställdes som timanställd i maj 2020. Därefter var han anställd på en månadsanställning på 100 procent mellan november 2021 och november 2022. 

Enligt uppgifter från kommunen var han anställd inom omsorgen som omsorgsbiträde fram till utgången av januari månad förra året. 

Mannen ska ha slutat på eget bevåg, enligt kommunen. 

"Det är sorgligt"

Vår tidning har sökt socialchefen Anette Nilsson. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) var ovetandes om detta när vi nådde henne.

– Jag har inte hört talas om det och hade ingen vetskap om detta, säger hon.

Vad tänker du om att en tidigare anställd nu är misstänkt för terrorbrott?

– Det är definitivt inte bra. Det är sorgligt, men vi drabbas liksom många andra arbetsgivare. 

Eva Berglund säger att man begär ut belastningsregister inför en anställning, men att det är svårt att förutse något sådant här.

– Vi försöker ta reda på saker innan någon anställs, men som jag förstått det hade man ju inte varit i klammeri med rättvisan tidigare. Då är det omöjligt att parera, men det är sorgligt att det ser ut så här. Ingen önskar att något sådant här ska hända. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: