Det blev guldregn över Lars Johansson från Flohult. Foto: Pressbild/Privat
London International Honey Awards är en kvalitetstävling där man gör bedömningar av honung från hela världen – främst utifrån kvalitetsperspektivet och att honungen har rätt smak och egenskaper utifrån blomsorten, men det finns också ett antal andra kriterier som ingår. Honungen bedöms av juryn via blindtest och i biodlarkretsar är tävlingen enormt stor.
– Det är nörderi på hög nivå. Många säger att honung är honung, men våra stamkunder som vi har här ute hos oss på Skogens Honung i Flohult är helt insatta i den enormt stora skillnad som det kan vara, säger Lars, som liksom sin sambo är utbildad honungssommelier.
Platina till lingonhonungen
Vid London International Honey Awards belönades deras lingonhonung med platina och maskroshonungen med guld, och parets honung är den enda från Sverige som blivit prisad på detta sätt.
– Det är otroligt roligt. Jag trodde att det skulle gå bra, men det här var så bra som jag bara kunde hoppas på. Det är få honungar som kommer upp i platina, så det känns så klart speciellt.
Vad är det som gör honungen från Flohult så unik?
– Självklart ska bina ha stor kredd, det är ju de som gör själva jobbet, men samtidigt handlar det om att ha kunskap om vad som ger honungen dess egenskaper. Vi jobbar i takt med naturen, sedan måste man ha en känsla för när det är rätt tid att skörda och kunna hålla honungen så ren som möjligt. Att hålla isär de olika skördarna kräver kunskap, erfarenhet och extrajobb.
Internationell uppmärksamhet
Senast Lars var med och tävlade i London var 2020. Då blev det dubbla guld, vilket gav ökad uppmärksamhet för verksamheten söder om Tuna. Den här gången gick det alltså ännu bättre.
– För oss handlar det i första hand om att få ett kvitto på att det vi gör är bra – vi lägger ner mycket jobb och har detta som ett stort intresse, då vill vi också ha målsättningen att göra världens bästa honung, säger Lars.
– Sedan är det självklart både en egoboost och en bra marknadsföringsgrej också. Förra gången vi tävlade fick vi lite internationell uppmärksamhet, vilket resulterade i att vi började exportera en del. För många är det ganska exotiskt med exempelvis lingonhonung, berättar Lars, som öppnade Honungscaféet för säsongen för några helger sedan och nu håller öppet till september månads utgång. Från midsommar och fram till skolstart utökar man öppettiderna.