Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbysonens stressiga Almedalsvecka

Mikael Thörn jobbar med regeringsuppdrag på Jämställdhetsmyndigheten, han är född och uppvuxen i Vimmerby. Foto: Anders Blank

Vimmerbysonens stressiga Almedalsvecka

ALMEDALEN

En knäskada satte stopp för fotbollskarriären. Det blev inget allsvenskt kontrakt. Istället tog karriären en annan vändning. Nu är han en av Sveriges ledande experter på att utreda våld mot kvinnor och barn. 

Annons:

Det är lugnare i Almedalen i år. Antalet föredrag och paneldebatter är bara hälften mot hur det var före pandemin. Lugnare är det också för Mikael Thörn, men knappast lugnt. 

– Jag kunde ha 15 föredrag och paneldebatter under en vecka, nu handlar det väl om hälften, säger han. 

Solen ligger på, besökarna söker träd för skugga eller till Kallis brygga vid Strandvägen för att söka upp den ynka lilla bris som kommer från Östersjön. Med svettpärlor i pannan, ljus och luftig linneskjorta jäktar Mikael Thörn på väg till nästa seminarium. Denna gång är det ett föredrag med titeln “vad är ett barns liv värt”, där han ska prata om  barnrättsfrågor tillsammans med bland andra statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M) och Barnombudsmannen Juno Blom. 

Han fyller 60 år i år och kan se tillbaka på en lång karriär där fokus har varit på barn och våld i nära relationer. Tanken var egentligen en fotbollskarriär, han debuterade i tonåren i Vimmerby IF och var en stabil mittback när laget spelade i division 3, motsvarar division 1 idag. Det undgick inte andra elitklubbar, han provspelade för, då allsvenska Jönköping Södra och Åtvidabergs IF. Men en knäskada satte stopp för karriären. I stället blev det socialhögskolan i Göteborg, jobb som socialesekretere i ett utsatt område. 

– De frågor jag jobbade med för 20-år sedan är fortfarande aktuella. Det finns väl en större medvetenhet idag. Men hjälpen är inte likvärdig i kommunerna. Några kanske prioriterar en simhall istället för att ge socialförvaltningar resurser att arbeta med utsatta barn och kvinnor. Det är en fara för rättssäkerheten om hjälpen är ojämlik. 

Regeringens särskilda utredare

Idag arbetar han som enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten. Mycket av hans arbete handlar om regeringsuppdrag som han jobbar med. Han granskar vårdnadsdomar, bortförande av barn, kartläggning av tvångsäktenskap. Mikael har också varit regeringens särskilda utredare där det handlade om bättre stöd och skydd för personer som utsatts för pornografi. 

– Det är viktigt att det vi gör på nationell nivå trattas ned, implementeras och omsätts i praktiken Men det krävs kunskap och att området prioriteras. 

En stor del av hans arbete har handlat om hedersrelaterat våld. En fråga som de senaste fem åren har diskuterats alltmer och där det kommit både åtgärder och lagar. Detta samtidigt som det är svårt att se omfattningen av problemet, det är ett stort mörkertal bland vissa grupper som är svåra att nå. Det handlar om tvångsgifte, omskärelse, bortförande av barn och i alltför många fall hedersmord. 

– Det är positivit med att satsningar mot hedersrelaterat våld diskuteras mer öppet, men vi kan göra mycket mer. 

Oroar sig för backlash för jämställdhet

Han menar att det verkar finnas brister hur kommunerna i  Kalmar län arbetar med frågor som gäller skydd för kvinnor. Nyligen diskuterade han frågan på en paneldebatt om hos organisationen Unizon som varje år släpper en kvinnofridsbarometer. Det är ingen smickrande läsning, förutom Kalmar, som hamnar på 16 plats, hamnar länets kommuner långt ner.  De är den enda kommunen bland de 50 första. Saknas gör hans hemkommun Vimmerby, som inte ens har bemödat sig att svara på enkäten. 

Han är också bekymrad över ungas syn.

– Det verkar ha blivit en backlash när det gäller jämställdhet hos unga, särskilt när det gäller pojkars syn på kvinnors och flickors rättigheter. Ungdomsbarometrar pekar på ett väldigt lågt intresse för frågan. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: