Annons:

Sök

Annons:

Elnätsavgiften höjs i augusti – så mycket dyrare blir den

Från och med den 1 augusti 2024 kommer elfakturan att bli dyrare. Foto: MostPhotos

Elnätsavgiften höjs i augusti – så mycket dyrare blir den

Den 1 augusti 2024 höjer E.ON elnätsavgiften för kunder som har säkringsabonnemang upp till 63A. Prishöjningen sker för att elnätet ska kunna utvecklas. 

Annons:

E.ON ansvarar för eldistributionen till många hushåll i våra kommuner. Från och med den 1 augusti 2024 höjs elnätspriset för alla som har säkringsabonnemang mindre än 63 ampere (A), något som de flesta villor och lägenheter har. 

Avgiften höjs för att elnätet behöver byggas ut och utvecklas för att anpassas till klimatomställningen. Elbehovet i samhället ökar och fler investerar i solceller och elbilar, vilket kräver ett modernare elnät. De senaste årens räntehöjningar och ökat materialpris har resulterat i att utbyggnaden av elnätet har blivit dyrare. 

Så stor blir höjningen

Elnätspriset påverkas av flera faktorer, bland annat transporten och mängden ström som används samtidigt. Det här gör att höjningen skiljer sig mellan olika hushåll. För en normalstor villa beräknas höjningen vara 75 kronor per månad. För en lägenhetskund blir höjningen 16 kronor per månad. 

För att se den exakta höjningen kan du logga in på E.ON:s hemsida. Det syns även senare på elnätsfakturan. Det mest effektiva sättet att själv hålla nere elnätskostnaderna är att spara på energi och minska din elförbrukning. Då kan du sänka den rörliga delen av elnätsavgiften.

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: