Annons:

Sök

Annons:

Patient skickades hem från hälsocentralen – händelsen anmäldes till IVO

IVO avslutar nu ärendet mot Vimmerby hälsocentral. Foto: MostPhotos

Patient skickades hem från hälsocentralen – händelsen anmäldes till IVO

En patient utsattes för en risk för allvarlig vårdskada vid hälsocentralen i Vimmerby. Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu har avslutat ärendet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Anmälan enligt lex Maria som gjordes av regionen rörde risk för allvarlig vårdskada vid Vimmerby hälsocentral. Anmälan handlade om en patient som sökte för kräkningar och diarré. Läkaren bedömde att det handlade om en infektion i mag- och tarmkanalen, men tog inte hänsyn till att patienten hade läkemedel som skulle sättas ut vid ett sådant sjukdomstillstånd. 

"På vägen hem föll patienten utanför hälsocentralen och slog i ena armen och huvudet. Patienten var även avsvimmad en kort stund", skriver IVO angående ärendet. 

Läkaren kom och undersökte patienten som ändå fick gå hem. Tre dagar senare kom patienten in akut till sjukhus med låg nivå av kalium i blodet, sänkt njurfunktion och fraktur i ena handleden. 

Har återhämtat sig

Den anmälda händelsen uppmärksammades i oktober 2023 och en anmälan till IVO gjordes i slutet av mars i år. IVO anser att vårdgivaren inte uppfyllt kravet om att en händelse ska anmälas snarast efter att den inträffat. 

Vårdgivaren behövde också komplettera underlaget till sin anmälan, vilket man också gjorde i maj i år. Det handlade om att utveckla och fördjupa sin analys och bedömning av orsakerna till händelserna utifrån både system- och individnivå. Dessutom skulle man utförarligare redogöra för sina beslutade riskförebyggande åtgärder. Därefter bedömer IVO att vårdgivaren fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelser som kunde medfört en allvarlig vårdskada.

"Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser i utredningen med komplettering som rimliga och adekvata. Vårdgivaren har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen", skriver man i sitt beslut. 

Därmed avslutar IVO ärendet och vidtar inga ytterligare åtgärder. Patienten har återhämtat sig efter händelsen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: