Brevet kom styrelsen till del den 19 september och ger för första gången deras perspektiv på den tumultartade situationen på arbetsplatsen under 2023.
De tre medarbetarna flyttades från arbetsplatsen av bolagets vd Olle Fogelin, två av dem har idag helt andra arbetsuppgifter och en har köpts ut, vilket vi berättade om nyligen.
Bolaget har hänvisat till arbetsmiljöproblem och varit ytterst förtegen om situationen. Den externa utredningen maskades i stort sett helt och hållet – ett beslut från VEMAB som revs upp av Förvaltningsrätten. Men även den nya versionen är extremt hårt maskad.
”Har hela tiden hotats med uppsägning”
Nu kan vi berätta att medarbetarna i september förra året riktade enormt hård kritik mot bolagets ledning.
“Vi vill börja med att säga att det ärende som vi har varit inblandade i har skötts väldigt dåligt från ledning och framför allt från styrelsen. Ni är ju ändå ansvariga för arbetsmiljön på Vemab trots att ni säger att ni inte kan lägga er i så är det till sist ert ansvar att den psykosociala arbetsmiljön är bra. De kränkningar vi inom den gamla personalgruppen på Åvc fått utstå från ledning under utredningen är grova. Vi har hela tiden hotats med uppsägning om vi yppar minsta sak om detta ärende till någon”, skriver man i brevet.
Anklagar ledningen för härskarteknik
De tidigare anställda tar upp utredningen och skriver att slutsatsen är att ord star mot ord.
”Men ledningen tolkar det som grov kränkning, vet inte vad detta grundar sig på, vi har inte fått svar på detta plus att ledningen fått till sig att arbetsgruppen måste ”krossas”, mycket hårda ord som är direkt olämpliga att använda sig av i detta sammanhang”, skriver man i brevet.
Vidare anklagar medarbetarna bolagets ledning för att inte ha försökt hitta en lösning på situationen och det samarbetsklimat som brast mellan medarbetarna och den entreprenör som VEMAB anlitade på området.
Man skriver också att ledningen tagit kontakt med läkare för att ifrågasätta sjukskrivningar samt att man gett personer uppgifter som man vet att denne inte klarar av för att pressa personen till uppsägning.
“Tyvärr är vi inte de enda och inte de sista som kommer drabbas av den nya ledningen, det har aldrig varit så många sjukskrivningar inom Vemab för psykisk ohälsa som det är nu. Det kommer dessutom bli fler och fler om denna härskarteknik och tystnadskultur får fortsätta här nere på kontoret. Hela företaget är slaget i spillror”, skriver medarbetarna.
"Jag fick ingen hjälp"
En av de berörda medarbetarna som vi pratat med har mått mycket dåligt under hela processen och är mycket kritisk till bolagets hantering.
– En dag kom Olle och kastade ut mig från kontoret. Jag har jobbat där i 20 år, jag fick inte säga hejdå till mina jobbarkamrater, jag fick inte tömma mitt kontor, jag fick inte stänga av datorn, jag skulle bara ut. Jag fick en kontorstjänst trots att företaget vet att jag har både dyskalkyli och dyslexi och jag fick ingen hjälp under det halvår jag satt på kontoret. Jag blev aldrig erbjuden några kurser, ingenting. Det blev en ren mobbning mot mig, säger personen och fortsätter:
– Det har hänt så oerhört mycket i det här och vi har hela tiden hotats om sparken om vi uttalar oss. Jag undrar fortfarande varför inte våra närmaste chefer fick yppa sig om det här? Rätt vad det var tog Olle över hela ärendet och informerar alla i företaget om att det hänt någonting på ÅVC i ett argt mejl. Direkt går ju skitsnacket igång såklart.
“Ligger lite i sakens natur”
Brevet avslutas med att man länge trivts på företaget, men att man inte längre känner igen det.
“Nu är vi fler och fler som inte trivs längre, vi känner inte igen företaget mer, ingen törs säga något utan man är rädd för repressalier från ledningen. Folk tassar på tårna och man törs knappt prata med sina kollegor. Man vet inte längre vem man kan lita på”, skriver man.
Bolagets vd Olle Fogelin vill inte kommentera innehållet i brevet.
– Jag har inga kommentarer alls. Vi har meddelarfrihet och det är upp till var och en att säga vad man tycker och tänker. Så är det i den här branschen.
Det är ju väldigt hård kritik som framförs?
– Absolut, men det kan väl också vara så att det ligger lite i sakens natur efter den här typen av process att man har olika uppfattningar. Hade man inte haft det så hade vi inte behövt göra den här utredningen så att säga.
Man skriver bland annat att man känner sig kränkt från ledningen och att det har varit grova kränkningar. Hur kommenterar du de bitarna?
– Det vill jag inte bemöta. Har den personen den uppfattningen så får det stå för den personen. Jag har väl en tro att om du hade gått ut idag och pratat med de personerna som skriver det här så kanske svaret hade varit lite annat. Det är min tro. Det är ju naturligtvis infekterat i stridens hetta.
Känner du att den här situationen är helt överspelad nu?
– Den är ju inte helt överspelad eftersom vi sitter här, men hade vi inte pratat om det här nu så hör jag ingenting mer om det här och personerna som har varit involverade upplever jag som mycket, mycket mer positiva. Sen om man börjar prata med dem om gamla saker så kanske man väcker en del gamla vibbar igen så att säga. Men i den dagliga verksamheten nu och med hänsyn till de åtgärderna som vi har vidtagit så upplever jag det mycket bättre.
I brevet skriver man att utredningen kommer fram till att ord står mot ord och att man inte kan slå fast att det varit någon kränkning. Delar du den bilden?
– Var och en har ju sin uppfattning, men det finns en anledning till att vi tog in en helt oberoende expertorganisation på att göra den här utredningen och det är ju det jag har att förhålla mig till. Jag har inte varit inne och petat i den utredningen och har inte någon syn på den biten utan vi har haft problem.
Har ni uttryckt att arbetsgruppen måste krossas?
– Det har inte kommit från mina läppar. Alla påståenden i brevet får står för dem så att säga.
Det är ganska konkret kritik som behöver bemötas?
– Man kan väl konstatera att om du nu ser till arbetsplatsen idag så är det ju inte så att vi har tagit in externa leverantörer utan vi har nyanställt. Tar man den biten om att vi skulle vilja ersätta personalen med entreprenören så har vi ju nya medarbetare på arbetsplatsen idag. Bemanningsmässigt ser det ut på samma sätt som det gjorde innan, säger Fogelin och fortsätter:
– Min kommentar är att det har varit en infekterad situation och det är klart att det väcker känslor. Vi lever ju var och en med vår egen verklighetsbild och den kan förändras över tid eller så gör den inte det. Jag måste ju förhålla mig till den här utredande organisationen som har hjälpt oss, jag lägger inte någon personlig värdering i den biten, utan nu har vi fått det här och vi har hanterat det enligt konstens alla regler eller som vi ska göra. Sedan har det lett till olika konsekvenser i det korta perspektivet och det långa perspektivet. Jag tycker att vi verkligen gjort vad vi har kunnat. Frågar du mig om det finns något som vi skulle gjort annorlunda? Ja, det kanske finns någon liten liten detalj, men på det stora hela så hade vi gjort precis samma sak om vi hade börjat om.
Har ni tagit kontakt med läkare för att ifrågasätta sjukskrivningar?
– Nej, vi har haft rehabmöten men vi har aldrig ifrågasatt sjukskrivningar.
Har ni pressat personer till uppsägning?
– Det har vi inte gjort, du har ju sett avtalet.
Det framkommer ju i brevet att man har upplevt det så?
– Nej.
Ni har inte gjort det?
– Pressat har vi ju gjort eftersom vi inlett en förhandling och haft den biten så att säga. Men som det står i brevet, det har vi inte gjort.
Har ni gett personer arbetsuppgifter som ni vet att en medarbetare inte klarar av?
– Man kan utvecklas som människa och vi har haft en facklig förhandling och den fackliga förhandlingen ledde till att vissa arbetsuppgifter skulle se ut på ett visst sätt och då får man förhålla sig till det för att åstadkomma det bästa möjliga.
Man talar om härskarteknik och tystnadskultur. Vad är din bild?
– Den frågan ska inte jag svara på egentligen, men jag hoppas och tror att jag inte bedriver någon härskarkultur.
Hur ser du på att den kritiken framkommer?
– Det är samma som tidigare. Det här var en jobbig situation och det påverkar människor.
Finns den kritiken från andra håll i företaget?
– Jag har inte fått till mig att någon tycker att jag är en härskare på det sättet. Nej, absolut inte. Däremot så är det ju så att vi håller på med att försöka matcha omvärldskraven. Vi har inte haft en organisation som riktigt har klart av det fullt ut. I en förändring är det klart att folk tycker olika saker.
Kompetensen har varit för låg?
– Vi har haft kompetensluckor, så är det. Vi har många duktiga medarbetare som är fantastiskt duktiga, men med dagens mått räcker det inte fullt ut.
Efter den här kritiken, har du förändrat någonting i ditt ledarskap?
– Nej, det skulle jag väl inte säga att jag har gjort. Jag har ju jobbat som ledare i väldigt många år och man är i olika faser i ett ledarskap. Ibland så behöver man vara tydlig när situationen så kräver och ibland behöver man absolut inte vara det. I dagsläget så behöver jag absolut inte vara så tydlig som jag behövde vara i den här situationen.
Hur gick diskussionen i styrelsen då den här den här skrivelsen kom?
– Styrelsen har ju varit informerad om hela den här processen. Jag upplevde inte att det var något som… Man förstår att det väcker känslor.
Känner du stöd från styrelsen?
– Jag känner ett jättestort stöd.
Vad har hela den här karusellen kostat bolaget?
– Det har ju pågått under många, många år och var totalkostnaden är på det vet jag inte. Det här är inte något som uppstod på min tid, utan det har pågått under väldigt lång tid.
"Väldigt sjukt"
Situationen anmäldes också till kommunens visselblåsarfunktion i februari 2023. Där kom man fram till att ärendet inte föll under visselblåsarlagen – utan skulle hanteras av den anklagade parten själv, VEMAB. Även kommunstyrelsen har informerats om situationen.
– På extrainsatta möten gav styrelsen vd:n 100 procent mandat att sköta arbetsmiljön själv när det är han som är problemet. Det är väldigt sjukt, säger medarbetaren som vi pratat med.