Ulla Nilsson har sagt ifrån att baka och sälja ostkaka på Gullringsdagen och lämnar med varm hand över till Ingegerd Petersson som tagit fram enportionsostkakor.
Foto: Privat
Efter att ha pausat under pandemin såg de engagerade i ortens bygdeförening till att Gullringsdagen gjorde comeback i fjol. Något som blivit en hemvändardag där många passar på att träffa familj, vänner och gamla skolkamrater.
– Vi gjorde en omstart i fjol kan man säga. Redan då var vår vision att göra det till en årlig tradition. Tidigare hade vi inget bestämt datum och dagen har arrangerats vartannat eller vart tredje år. Efter att ha tittat runt för att inte krocka med annat bestämde vi den tredje lördagen i augusti, så folk vet när det är och kommer ihåg det bättre, säger Conny Gunnarsson, ordförande.
Fin uppslutning
Gullringsdagen är bygdeföreningens största arrangemang.
– I fjol kom det runt 400 personer, det är rätt stort för att vara lilla Gullringen. Vi hoppas på samma fina uppslutning i år. Och fint väder, det är ju väldigt väderberoende.
Till själva marknaden har ett 20-tal försäljare anmält sig, det är något liknande som i fjol. Fokus ligger på närproducerat och hantverk.
– Det tycker vi är roligt att lyfta fram, helst så lokalt som möjligt.
”Det brukar vara uppskattat”
Ostkaka är inte minst ett sådant närproducerat inslag som brukar vara uppskattat. I år har dock traktens stora ostkakebakare Ulla Nilsson i Flaka, som prisats för att ha bakat Sveriges godaste ostkaka, bestämt att inte baka och sälja ostkaka mer på Gullringsdagen. Hon slutar med ålderns rätt kan man säga.
– Jag orkar inte med det längre, utan lämnar över till Ingegerd Petersson.
Hur känns det att traditionen ändå får en fortsättning?
– Det är jätteroligt. Hon gör det på ett lite annorlunda vis, men det behöver inte vara som det alltid har varit. Hon har en ny idé att göra små portionsformar, berättar Ulla Nilsson.
Ingegerd Petersson bor i Kalmar, men är uppvuxen i den lilla byn Rödmossa utanför Virserum, där hon lärde sig baka ostkaka av mamma. Hon är tacksam för möjligheten att ta över efter Ulla Nilsson.
– Det är fantastiskt att få den äran att ta över efter ostkakedrottningen. Jag är jätteglad att få det förtroendet.
– Så det ska bli kul att åka till Gullringen, det är så häftigt med föreningar som jobbar ideellt och jag bodde faktiskt i Vimmerby ett år på 70-talet, tillägger hon.
Hoppas på komplement
För att ge några fler exempel ur utbudet nämner Conny Gunnarsson honung, vaxljus, smörknivar, mandelrosteriet och hantverksdamerna från vävstugan medverkar förstås.
– Räddningstjänsten kommer också att visa upp sig med troligtvis två brandbilar, det brukar vara uppskattat.
Värdshuset håller öppet samtidigt och bygdeföreningen grillar korv och hamburgare och plockar fram tombolan.
– Under dagen spelas en fotbollsmatch också, vi hoppas det ska bli ett komplement, säger Conny Gunnarsson.