Annons:

Sök

Annons:

Kraftledningen på plats efter 17 års väntan: ”Helt underbart”

Johan Blom, länsstyrelsen Kalmar län, Helen Nilsson, kommunstyrelsens ordförande Vimmerby kommun, Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution, Christer Segerstéen, kommunalråd Kinda kommun och Jenny Knuthammar, länsstyrelsen Östergötlands län, inviger den nya 130-kilovoltsledningen som sträcker sig från Kisa till Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Kraftledningen på plats efter 17 års väntan: ”Helt underbart”

Den nya, luftledda kraftledningen på 130 kilovolt mellan Vimmerby och Kisa är klar och invigd. Eon klassar det som sin största satsning någonsin i ett elnätsprojekt. 
– Det känns helt underbart med tanke på alla som är här och alla som har varit inblandade i projektet, säger Martin Höhler, vd på Eon Energidistribution.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Eljätten Eon har byggt en ny fem mil lång kraftledning på 130 kilovolt mellan Vimmerby och Kisa för att förstärka elnätet i de två kommunerna och i de två länen. 

Projektet har kostat cirka 350 miljoner kronor och är Eons största i ett elnätsprojekt. 

Projektet omfattar nya och ombyggda transformatorstationer, luftledning och investeringar i lokalnätet kopplade till respektive transformatorstation. 

Den nya ledningen ger en kraftigt ökad kapacitet i hela regionen. Vimmerby får nu tillgång till fem gånger så hög elnätskapacitet jämfört med tidigare. 

– Nu är vi klara med projektet som har hållit på länge. Vi från kommunens sida har tittat på och varit på många av delmålen som vi har haft och nu har vi landat i att vi tillsammans är klara och får den här uppdateringen som vi så gärna behöver med säkerhet och ökad nätkapacitet, säger Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun. 

Planeringen drog igång 2007

Redan 2007 togs beslut om att påbörja planeringen av en ny regionledning. Att projektet har dragit ut på tiden beror till största delen på att förankringsprocessen med berörda markägare har varit utmanande för båda parter. Oenigheten har i huvudsak handlat om det skulle byggas en luftledning eller en markförlagd kabel.

Byggnationen av nya transformatorstationer startade i november 2021 och byggnationen av kraftledningen sommaren 2022. 
Nu har alla bitar kommit på plats och Helen Nilsson gläds över att projektet har kommit i mål. 

– Det har varit en lång resa med bra toner och bra dialog. Det är många processer som man måste ta sig igenom och för att få till helheten måste alla vara överens. Vi har varit med på alla delar som har blivit klara och fått information om nästa steg i projektet. Det känns så bra att ledningen äntligen är på plats. Vi har lidit varje gång det inte har gått bra för Ljunghäll när de har haft brist och stopp i verksamheten. Det är dyrt att inte ha tillräckligt med el i ledningarna. Jag tänker att man känner en trygghet i att man är elförsörjd, säger Helen Nilsson. 

Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsens ordförande i Kinda kommun, har precis som Helen Nilsson följt projektet på nära håll. 

– Vi får en förstärkning av elnätet och det kanske viktigaste är att vi får en dubbelmatning till Kisa i och med att vi tidigare bara haft ström från ett håll. Vi har ett starkt näringsliv i Kinda kommun och ett skogsindustriellt kluster i Kisa med fem företag som håller igång i 500 personer. Sofidel är i beroende av trygg och säker elförsörjning 24 timmar om dygnet och det är där vi har haft problem tidigare. Jag tror på framtiden och tror man på framtiden kommer vi behöva mer ström. När jag pratar med näringslivet i Kinda är det många som vill investera och ofta återkommer man till biten med att man måste ha elektricitet. Det förväntar vi oss att Eon kommer klara av i framtiden. Alla är vi medvetna om att vi behöver ström och el. För mig som representant för kommunen, de tiotusen invånarna och våra industrier är det en stor dag, säger Christer Segerstéen (M).

"Elanvändningen kommer öka mycket"

Martin Höhler, chef för Eons Energidistribution, var strålande glad vid dagens invigning och mindes tillbaka till första spadtaget 2022. 

– Så trevligt att vara här igen. Vid första spadtaget för två år sedan sa vi att vi kommer tillbaka till samma ställe när allt är färdigt. Jag är så glad att höra att allt gick bra och att vi är här igen.  Det känns helt underbart med tanke på alla som är här och alla som har varit inblandade i projektet. Det gör att man känner en tillsammans-anda och att vi har kommit hit tillsammans. Allt har gått enligt tidsplan och allt funkar nu. Jag är mycket stolt, säger Martin Höhler. 

Han ser positivt på att bygga ett stabilt och driftsäkert elnät med dubbla matningar för att öka leveranssäkerheten och tryggheten för kunderna. Eon ser det som en viktig investering med tanke på dagens elsituation. 

– Elanvändningen kommer öka mycket och man pratar ofta om en fördubbling. Elnätet behöver byggas ut och här bygger vi ut kapaciteten ordentligt. Vi femdubblar elnätskapaciteten. All kapacitet som behövs nu och för framtiden kommer finnas här. Det är också viktigt med leveranssäkerhet och här har vi kombinerat utökning och tillväxt med leveranssäkerhet, säger Martin Höhler. 

Eon har under de senaste tio åren lagt cirka 30 miljarder kronor på att förbättra elnäten. Under de närmaste fyra åren planerar bolaget att investera minst 23 miljarder kronor i elnätet. 

– Det är stora belopp som behövs för att säkerställa framtidsutvecklingen och tillväxten i Sverige.

80 elefanter i luften

Denna kraftledning är Eons största satsning någonsin i ett elnätsprojekt. 

– Det är det absolut största projektet som vi har och det är mycket pengar involverat i projektet. Vi har investerat ungefär 350 miljoner kronor. Det är en av de största enskilda satsningar som vi har gjort inom befintligt nätområde. 

Martin Höhler har full förståelse för att det finns markägare som har haft synpunkter under resans gång och för det demokratiska regelverk som gäller för möjligheten till överklaganden. 

– Jag har mycket respekt för att det är ett ingrepp som vi gör här. Det är viktigt att man har en bra dialog, respekterar de demokratiska processerna och förklarar varför det behövs och hur vi gör vissa saker. Men om alla projekt framöver tar så här lång tid kommer vi inte se den utveckling som Sverige behöver. 

Vattenfall Services Nordic AB har byggt den fem mil långa elledningen från Kisa till Vimmerby. 

–  Det har varit en utmanande resa med kuperad terräng från Kisa och från till kommun- och länsgränsen och härifrån och ner till Vimmerby är det lite mer flackare. Det är alltid kul när man får gå i mål med ett sånt här projekt, säger Per-Olov Lisell, avdelningschef på Vattenfall Services Nordic AB. 

Runt 700 stolpar och 16 mil lina har kommit på plats. Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon, berättar att en kilometer lina väger ungefär 1,5 ton, vilket betyder att runt 250 ton lina har lyfts upp i luften.

– En elefant väger ungefär tre ton så det är runt 80 elefanter i luften, säger Björn Persson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: