"Det vi har fått i skogen, mitt igenom orörd skog, är en fyrfilig motorväg med kantområden", säger markägaren Monica Johansson om Eons fem mil långa elledning mellan Vimmerby och Kisa.
Foto: Ossian Mathiasson
Eljätten Eon bjöd under torsdagen in till invigning av det mångåriga projektet som består av tre nya transformatorstationer i Horn, Gullringen och Södra Vi, ombyggnationer av stationerna i Kisa och Vimmerby och en fem mil lång elledning mellan Kisa och Vimmerby.
Stockholmsbon Monica Johansson, en av många markägare längs kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby, har en gård i Västra Eneby mellan Kisa och Horn som hon har fått ärva. Den luftledda ledningen på 130 kilovolt går på 600 meter av hennes mark.
"Vill inte ha alla de här elefanterna"
Hon har under processens gång protesterat mot Eons planer på en luftledning. Det har varit utan framgång och hon fanns på plats i samband med invigningen.
– Det är ingen av oss markägare som har ifrågasatt behovet av el utan det är var och hur elledningen ska dras. Vi behöver el och matning från två håll. Det vi har framfört i alla år är att vi vill få ledningen i marken och inte i luften. Jag kan förstå att man inte kan få ner det i marken där det är berg och krävs sprängning, men det finns andra ställen att göra det på. Det går åt mycket mindre mark när man lägger ledningarna i marken. Vi vill inte ha alla de här elefanterna här uppe, säger Monica Johansson och hänvisar till Björn Perssons uttalande om att runt 80 elefanter har lyfts upp i luften.
Vad ser du för negativa delar med en luftbaserad elledning?
– Jag tänker på säkerheten och att man använder sig av gammal teknik. Jag tycker att det känns konstigt att man använder teknik som har funnits i över 100 år nu när det är 2024. Det finns ny teknik som man kan använda för att lägga ledningarna i marken. Snart finns det säkert smartare sätt att göra det på, titta bara på telefonin. Lagtexten är också en del som behöver ses över och projektkostnaden har vuxit från 70 miljoner kronor när de började planera för projektet och nu har det kostat runt 350 miljoner kronor, säger Monica Johansson.
"Ingen vinst för markägare att få ett intrång"
Hon är inte särskilt förtjust i hur ledningen har dragits i skog och mark.
– Det fanns bättre ställen än att dra ledningen i orörd skog och även möjligheter att kanske gräva ner en del av ledningen. Det vi har fått i skogen, mitt igenom orörd skog, är en fyrfilig motorväg med kantområden. Det är faktiskt sant då jag har gjort mätningar. Som markägare är det ett intrång och det är aldrig trevligt att bli utsatt för ett intrång. Det ställer väldigt stora krav på den som gör intrånget.
Hur vill du beskriva dialogen med Eon sedan de började planera för en ny kraftledning 2007?
– Vi höll på i över tolv år. Ibland var dialogen bra och ibland mindre bra. Man upplevde många gånger att man inte hade så mycket att säga till om. I ett sånt läge är det bara att försöka komma med fakta och det är det vi har gjort. Vi har lagt ner tusentals timmar på att lära oss detta och jag tror att Eon kan säga att vi har varit konstruktiva i vår kritik. Det är som ett vanligt utredningsarbete och vi har försökt att hålla oss till fakta och lärt oss mycket.
Vad känner du nu när projektet är färdigt? Är det en känsla av oro eller lättnad?
– Svårt att säga. Det finns fortfarande en del grejer som inte är åtgärdat och som jag vill få åtgärdat och det har jag pratat med dem om. Jag vill påstå att det är ingen vinst för markägare att få ett intrång. Det är väldigt mycket känslor med tanke på att det finns människor som har bott här i århundranden och är sjunde eller åttonde generationen.
– Det ser inte inte fint ut och det är ingen som kan säga att det är vackert. Jag tänker på stackarna som ser det från sitt köksbord.