Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon, besvarar den kritik som markägaren Monica Johansson riktar mot Eons jätteprojekt med en ny kraftledning på 130 kilovolt mellan Vimmerby och Kisa.
Foto: Ossian Mathiasson
Redan 2007 togs beslut om att påbörja planering av en ny kraftledning mellan Vimmerby och Kisa. Planering, tillståndsprocesser, förhandling med markägare, projektering och upphandling av material och entreprenörer pågick i flera år.
Det som har lett till att projektet dragit ut på tiden är Eons förankringsprocess med berörda markägare som hellre sett en markförlagd kabel än en luftledning.
Markägaren Monica Johansson är kritisk till hur och var Eon har dragit kraftledningen.
”Det fanns bättre ställen än att dra ledningen i orörd skog och även möjligheter att kanske gräva ner en del av ledningen. Det vi har fått i skogen, mitt igenom orörd skog, är en fyrfilig motorväg med kantområden. Det är faktiskt sant då jag har gjort mätningar. Som markägare är det ett intrång och det är aldrig trevligt att bli utsatt för ett intrång. Det ställer väldigt stora krav på den som gör intrånget”, säger hon i en intervju med vår tidning.
"Mycket känslor och synpunkter"
Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon, ger svar på tal och bemöter den uppkomna kritiken.
– Det är klart att det har varit mycket känslor och synpunkter. Markägare har med all rätt drivit sina frågor utifrån möjligheterna som man har och det har vi absolut inga synpunkter på. Det har vi full förståelse för och då får saker och ting ha sin gång. Så ser vårt demokratiska regelverk ut vad gäller tillståndsprocesser, att sakägare har möjlighet att framföra synpunkter, överklaga och försöka driva det på det sättet tills man får det som man önskar men det är inte alltid det blir så, säger Björn Persson.
Markägarna har tryckt på för byggnation med markförlagd kabel istället för en luftledd ledning.
– Markbunden kabel har varit den huvudsakliga synpunkten för att man inte skulle hugga upp de här ledningsgatorna som tar så mycket mark i anspråk. Det fanns också synpunkter på var ledningen skulle gå. Det fanns en idé om att man kunde lägga ledningen utmed riksväg 34 istället för att lägga den inne i skogen. Det som ställer till det är att vi har en station i Kisa och ska passera Horn, Gullringen och Södra Vi innan vi kommer fram till Vimmerby. Det är orter som inte ligger längs med riksväg 34, säger Björn Persson.
Eon väljer också att ta hänsyn till den ekonomiska verkligheten.
– Kostnader för detta drabbar inte de enskilda markägarna utan det är hela elnätskollektivet hos Eon som delar på kostnaden. Vi ska inte misshushålla med elnätsavgifter som vi får in. Vi ska bygga på det mest kostnadseffektivaste sättet enligt gängse metoder som gäller.
"Hur skulle det gå att gräva i berg?"
Björn Persson radar upp flera förklaringar till varför man inte satsar på markbunden kabel i berört område mellan Kisa och Vimmerby.
– Att gräva ner här, hur skulle det gå att gräva i berg? Då skulle man få spränga och vilken tid skulle det ta att få ner de här ledningarna i marken? Det skulle vara mycket, mycket besvärligare. En annan aspekt är att det är driftsäkrare att ha ledningar i luften. Det är enklare att kontrollera ledningarna, vilket vi gör årligen, enklare att upptäcka fel och enklare att åtgärda eventuella fel. Det är också den gängse byggmetoden för den här typen av elledningar.
Markägaren Monica Andersson anser att Eon använder sig av gammal teknik i samband med luftledningsbygget.
”Det känns konstigt att vi använder teknik som har funnits i över 100 år nu när det är 2024”, säger hon.
Vad säger du om det, Björn?
– Det får man tycka, men det tycker inte energimarknadsinspektionen som har godkänt vår ansökan och tycker att vi bygger på föreskrivet sätt. Hade det varit någon annan uppfattning hade vi fått rätta oss och vi har rättat oss efter det gängse regelverk som gäller.
"Djup beundran över deras engagemang"
Markägaren uppskattar inte utseendet på ledningsgatorna med tanke på att Eon tar upp stora ytor i orörd skog.
– Jag har förståelse för att det blir ett markintrång hos markägare, att man tar ifrån markägaren produktiv mark för skogsbruk och att man kan känna att det inte är det man vill se när man går ut på sina marker. Det man ska komma ihåg är att kraftledningen ger en trygg och säker elförsörjning för den här bygden med den uppgraderingen av kapaciteten som vi har gjort. Kisa, Horn, Södra Vi och Gullringen får en dubbel matning från två håll.
Vad har ni på Eon mötts av för reaktioner från markägare nu på sistone=
– Markägarna har kämpat för sin sak och gjort det på ett mycket engagerat sätt. Jag känner djup beundran över deras engagemang, men till slut kommer man till vägs ände och får avslag i sista instansen mark- och miljööverdomstolen. Jag tror att de har förstått att de inte kommer längre, att de har gjort vad de har kunnat och att de får gå vidare.
Björn Persson skriver under på att projektet har dragit ut på tiden.
– Hade det inte varit några överklaganden är det klart att vi hade sparat tid. Så länge vi har detta demokratiska regelverk som gäller för möjligheten till överklaganden har vi inga synpunkter. Vi kan bara konstatera att det kan ta längre tid och i det här fallet har det tagit väldigt lång tid. Vi på Eon tror att myndigheterna kommer se över hur länge den demokratiska möjligheten ska finnas framöver. Med all den utbyggnad som kommer krävas så kommer den inte gå i den hastigheten som är önskvärt.