Annons:

Sök

Annons:

Cancersjuk man fick inte sin medicin – IVO nöjd med åtgärderna

IVO avslutar nu ett ärende som rör kommunen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Cancersjuk man fick inte sin medicin – IVO nöjd med åtgärderna

En cancersjuk man på ett särskilt boende i Vimmerby kommun ordinerades läkemedel i maj förra året. Nästan ett år senare upptäckte personalen att detta missats – och att mannen inte fått läkemedlet en enda gång. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I slutet av mars i år jämförde en ny ansvarig sjuksköterska signeringslistan med läkemedelslistan. Då upptäcktes att läkemedlet Bicalutamide, som främst används för att behandla prostatacancer, inte fanns med på signeringslistan och inte heller hade givits av sjukvårdspersonal till mannen sedan det skrevs ut till honom i maj 2023.

I april 2023 fanns läkemedlet i dosrulle, men vid förnyelse hamnade det som originalförpackning, vilket ska ha varit anledningen till att det missades av sjukvårdspersonalen. 

Tidigare i år anmäldes händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria av kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska.

IVO avslutar ärendet

I anmälan skrevs bland annat att en möjlig konsekvens av misstaget var försämring av patientens prostatacancer samt att det medförde ett väsentligt ökat vårdbehov. 

Patienten själv kunde inte förmedla sin upplevelse men patientens hustru som informerats ansåg att det var anmärkningsvärt att det kunnat gå så lång tid innan det upptäckts, enligt enmälan. 

IVO bedömer, efter att ha granskat anmälan, att vårdgivaren fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen.

Vårdgivaren har vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande ska inträffa igen. Enligt IVO framstår slutsatserna som både rimliga och adekvata. Det handlar om förändringar av processer och rutiner som genomförts för att det här inte ska kunna upprepas.

Därmed avslutar IVO ärendet och vidtar inga ytterligare åtgärder.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: