Anneli Ojala, huvudskyddsombud, och Petra Dahlström, lokal ordförande för Kommunal, tillsammans med Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård i mitten.
Foto: Simon Henriksson
På många håll i landet innebär höstterminen en annan verklighet i skolor och förskolor. Kriser i den kommunala ekonomin gör att ett stort antal av landets kommuner skär ned ordentligt.
Det är fallet i både Vimmerby och Hultsfred, som Kommunals ordförande Malin Ragnegård besökte under onsdagen. Först var hon på vård- och omsorgsboendet Vimarhaga i Vimmerby för att möta vård- och omsorgspersonalen och senare på dagen besökte hon förskolan Växthuset i Hultsfred.
– Jag gör arbetsplatsbesök för att träffa både lokala företrädare och medlemmar. Det handlar om att lyssna in hur det ser ut i verksamheterna. Vad fungerar och vad fungerar mindre bra? Vad behöver vi förändra? Att komma ut så här är väldigt roligt och det ger alltid mycket energi. Det gör mig stärkt i frågorna vi driver. Det är viktigt att vara ute, lyssna in och förankra sig i våra frågor, säger Malin Ragnegård.
Hon menar att det är extremt tufft för hennes medlemmar inom både äldreomsorgen och barnomsorgen när nedskärningarna går som en löpeld genom landet.
– Det är fruktansvärt och här är det, som på många andra ställen, skola och förskola som råkar mest illa ut. Det är helt förödande för våra medlemmar som blir av med jobbet förstås, men även för medlemmarna som blir kvar. De får en väldigt mycket mer ansträngd arbetsmiljö. Det påverkar även barn och unga med färre vuxna omkring sig. I dessa tider behöver vi förstärka den vuxna närvaron runt barn och ungdomar och bygga starka individer.
Möter medarbetare som gråter
Hon menar att vikariestopp och tajtare scheman är andra kännbara följder.
– Det är helt galet att göra de här besparingarna. Det märks och känns verkligen ute i verksamheterna att det är tuffare. Var jag än är i landet så är det samma saker våra medlemmar pratar om. Det är den tuffa arbetsmiljön. Allt för ofta möter jag medarbetare som gråter på arbetsplatserna för att det är så tufft. Man tycker otroligt mycket om sitt jobb och har en vilja att göra så mycket mer. Det blir en etisk stress och samvetsstress över att man aldrig räcker till. Det gör mycket med en person och att man hamnar i sjukskrivning senare. Vi måste låta välfärdsarbetarna vara proffs på det man gör och ge dem utrymme för det.
Hur orolig är du framåt utifrån hur mörka kommunernas ekonomi ser ut?
– Väldigt orolig. Till höstbudgeten kräver vi att regeringen satsar på välfärden och på att ge kommuner och regioner de pengar som behövs, men det ser inte ljust ut. Samtidigt finns det pengar till annat. Vi ser att det kan satsas på försvaret, polisen och även på sänkta bensinpriser. Men till välfärden finns aldrig några pengar. Där kommer vi ställa hårda krav till regeringen.
Även kommunerna behöver börja prioritera, menar Malin Ragnegård.
– Vi vet att man kan prioritera annorlunda.
Vad kan det handla om, menar du?
– Först och främst måste man se till att det mest basala fungerar och det som är basen i kommunernas verksamhet är förskola, skola, vård och omsorg. Det är kontraproduktivt att skära ned i verksamheter där arbetsgivaren säger sig ha svårt att rekrytera personal. Att göra det ännu sämre, försämra scheman och minska återhämtningen ger en tuffare arbetsmiljö och gör att fler sjukskriver sig. Det blir en ond spiral där färre också söker jobben. Därför måste kommuner satsa och prioritera.
"Snappar upp goda exempel"
Kommunal vill även se förkortad arbetstid för alla som arbetar inom välfärden. Enligt den rapport som fackförbundet tagit fram slår man hål på vad menar är en myt om att arbetstidsförkortning skulle leda till negativa effekter för samhällsekonomin och löneutvecklingen.
– Frågan om arbetstidsförkortning är en viktig fråga för medlemmarna i Kommunal. Vi har sedan vår kongress 2022 verkat för en arbetstidsförkortning till 30 timmar per vecka med bibehållen lön. Det är för mig både en jämlikhetsfråga och en jämställdhetsfråga. Kan man sänka arbetstiden i andra länder så borde även vi i Sverige klara av det säger Malin Ragnegård.
Under sitt besök i Vimmerby och Hultsfred tar hon också med sig annat än vittnesmål om hur tuff läget är.
– Jag snappar också upp goda exempel. Det kan handla om fackliga segrar eller hur man lyckats bra med schemaläggningar. Tyvärr får jag dock allt för ofta vittnesmål om en otroligt tuff situation, men det stärker mig och jag ska lyfta det till politikerna.
Inga reaktioner ännu
Petra Dahlström är ordförande för Kommunal i Vimmerby. Terminsstart har precis varit och ännu har reaktionerna från medlemmarna inte strömmat in efter förändringarna.
– Vi kommer behöva gå ut på de arbetsplatser som är drabbade nu framöver och se vad vi kan göra. Det kommer vi göra nu framöver. Något som är väldigt viktigt att skicka med alla chefer och förvaltningar är dialogen. Det är medarbetarna som kan yrket, vet hur det fungerar och som kan ha jättebra lösningar att komma med.