Annons:

Sök

Annons:

Jonas från Vimmerby kan bli

Kocken Jonas Alvin från Vimmerby tävlar i Årets Ekokock 2024 – Mästarnas Mästare i höst. Foto: Pressbild

Jonas från Vimmerby kan bli "Mästarnas Mästare" – ser fram emot finalen

30 år gammal vann Vimmerbysonen Jonas Alvin Årets Ekokock 2017. Nu är han en av finalisterna i Årets Ekokock 2024 – Mästarnas Mästare.
– Det är ett bra startfält och en rolig tävling, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jonas Alvin från Vimmerby är prisbelönt kökschef och delägare av Stångs Magasin i Linköping. 2017 vann han tävlingen Årets Ekokock och det har gjort att han kvalificerat sig till Årets Ekokock 2024 – Mästarnas Mästare.

Tävlingen firar tio år och alla de tidigare vinnarna har erbjudits att delta i årets tävling. 

– Så jag har inte sökt till den här tävlingen utan vi fick ett erbjudande att vara med, säger Jonas Alvin. 

Till finalen på Kistamässan den 10 oktober är det dock endast fyra kockar som kvalificerat sig. En av dessa är Jonas Alvin, som också gjorde ett starkt intryck i deltävlingen.

– Man fick skicka in recept, en bild och en beskrivning. Man tävlade hemifrån och jag vann den första deltävlingen, vilket gör att jag har mer tid än de andra i finalen.

En kvarts försprång

Jonas har 15 minuters försprång på tvåan och hela 45 minuter mer tid än den som ligger sist inför finalen.

– Det är tiden vi har i köket. Det är lite bättre motstånd än det brukar och ett starkt startfält, men det ska bli en rolig tävling. 

Årets Ekokock handlar inte endast om att laga ekologisk mat. Det är flera olika parametrar som vägs in.

– Jag har alltid drivits av en passion för matlagning och en önskan att skapa rätter som är både hållbara och oförglömliga. Det handlar om att välja de bästa ingredienserna, använda dem på ett respektfullt sätt och minimera avfall. För mig är hållbarhet en naturlig del av matlagningen. Det här är en rolig tävling, för det handlar inte bara om mat. Det handlar om cirkulär användning och om hur mycket vatten man använder och så vidare. Det är inte bara den godaste rätten som vinner. 

Får en hemlig låda

Vilken rätt han ska göra i finalen är ännu oklart. 

– Jag vet inte alls. Det finns en råvarukorg som man vet om, men det kommer också vara en hemlig låda. Den får man på plats och det känns bra, för då kan man inte träna så mycket inför. Det vi vet är att det är en biprodukt från vilt, men mer än så vet vi inte. 

Annars tävlar du inte så mycket längre?

– Nej, jag är för gammal för det och har kommit bort från smeten lite. Det var enklare när man bodde i Stockholm. Det finns inte så många tävlingar heller, utan det skulle väl vara Årets Kock och det har blivit en så stor apparat. Jag har inte riktigt tiden eller kraften för att göra en sådan satsning. 

Finalist i Årets Kock

Stångs Magasin i Linköping har varit hans arbetsplats i snart tio år. Han ser fram emot en spännande höst. 

– Sommaren är alltid lite sämre i Linköping, men det blir en rolig höst och snart kommer julborden också.

Det finns inga tankar på att ta konceptet vidare, kanske hit till Vimmerby?

– Inte just nu. Jag tycker det är lite mycket så nuförtiden. Många satsar mycket på att göra bra kedjor i stället för en bra restaurang. Det är mycket pengar som styr förstås. Nuförtiden är det som att man måste ha fem restauranger för att vara lönsam. 

Jonas Alvin har tidigare också blivit Årets Östgötakock, vunnit Pizza-SM och varit finalist i Årets Kock 2018. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: