Annons:

Sök

Annons:

Välkänd författare till Vimmerby – föreläser om unga på nätet

Wilma Åkesson är ung ambassadör på Vimmerby Sparbank och ser fram emot föreläsningen. Foto: Jakob Karlsson

Välkänd författare till Vimmerby – föreläser om unga på nätet

Kriminologen och författaren Maria Dufva kommer till Vimmerby i mitten av september. Då ger hon en föreläsning om barn på internet. Initiativet kommer från Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftelsen.

Annons:

Maria Dufva anlitas ofta som expert när barns förehavanden på internet ska diskuteras – och inte minst hur föräldrar bör agera när det gäller barnens breda sysslor vid skärmen.

Hennes Värsta Bästa-serie om fem böcker har tryckts i hela 300 000 exemplar och mycket kretsar kring vuxnas förhållande till barn – inte minst när det gäller barn på internet och barn och pengar.

Wilma Åkesson, ung ambassadör på Vimmerby sparbank, tyckte att Dufva passade perfekt och den 17 september ger hon en kostnadsfri föreläsning på Villa Linnéa i Astrid Lindgrens Värld.

– Hon är ju väldigt känd just runt ämnet unga på nätet och hur föräldrar ska hantera svåra frågor. Jag vet att hon var med på Nyhetsmorgon nyligen till exempel. Hon har skrivit flera böcker om det här och vi tycker att det är ett jätteviktigt ämne, berättar Åkesson och fortsätter:

– Jag är ju ute på skolorna och pratar med eleverna och ungdomarna och upplever att föräldrar kanske inte har så mycket koll och inte vet vad ungdomarna gör på nätet. Där känner jag att vi måste utbilda oss och på den vägen blev den här föreläsningen av. Den riktar sig främst till föräldrar. Det ska bli jätteroligt att få hit en så uppmärksammad föreläsare som Maria. 

”Det är ett stort problem”

Wilma möter många ungdomar i sin roll som ung ambassadör på Vimmerby sparbank.

– Jag träffar mest högstadieelever och det handlar mycket om vad som händer när man fyller 18 och kliver in i vuxenlivet. Vad innebär det att ta saker på faktura? Vi pratar mycket om sådana saker, som snabblån eller SMS-lån och hur man ska ha koll på sin ekonomi och hur ekonomin påverkar ens hälsa.

Ett ämne som blivit all vanligare i diskussionerna är penningtvätt.

– Just nu är det mycket kring penningtvätt. Det är ett stort problem och där kan jag känna att ungdomarna inte har så bra koll. De vet inte vad de tackar ja till när de lånar ut sitt konto till någon annan. Det trycker vi väldigt mycket på just nu och det är ett stort problem överallt. Det är ju nackdelen med att vi har så mycket digitalt idag, det är väldigt lätt att bli utsatt för det.

”Ens ansvar som förälder”

Föreläsningen kommer fokusera på vilka möjligheter barn har på nätet, hur olika populära appar fungerar och hur föräldrar ska ta sig an ämnet.

– Mycket handlar om hur föräldrar och vuxna ska agera. Det viktigaste är det klassiska som man brukar säga: att prata. Sedan handlar det också om att prata om ekonomi med barn från tidig ålder. Det är en skillnad när nästan allting är digitalt idag, man ser inte pengarna framför sig på samma sätt när man får en faktura och gör en överföring. En annan sak är att hålla koll på ungdomarnas bankkonton, man har ju den inblicken tills att barnen fyller 18 och man ska våga fråga om det är saker som ser konstiga ut. Det kan vara jobbigt såklart, men det är också ens ansvar som förälder. Just de här frågorna som man kanske inte vågar ställa som förälder borde man ställa och det vet jag att Maria kommer trycka på. Man får vara jobbig och fråga om allting.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: