Annons:

Sök

Annons:

Älgstammen minskar drastiskt i länet –

Fredrik Zethraeus är länsansvarig jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, Foto: Pixabay/Jägareförbundet

Älgstammen minskar drastiskt i länet – "Verkligen ett problem”

Älgstammen minskar drastiskt i hela landet och Kalmar län är inget undantag. På bara några år har stammen minskat med tio procent i länet och detta bekymrar Jägareförbundet.

Annons:

En ny rapport som SLU har gjort på uppdrag av Naturvårdsverket visar att älgstammen minskar kraftigt i stort sett i hela landet. Sedan 2015 har stammen minskat med närmare 25 procent i Sverige och på bara några år har den minskat med tio procent i Kalmar län.

Enligt Fredrik Zethraeus, länsansvarig jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, är förklaringen till den minskade stammen i vårt län enkel.

– Det är medvetna skötsel- och förvaltningsplaner i älgskötselområdena som man kan förklara det med. Man har gjort ett medvetet val att ha en avskjutning som minskar stammen, säger han.

– Älgstammens storlek styrs med jakt, inte på något annat sätt. Vill man ha en större stam så är den enda lösningen på det att skjuta färre djur, säger Zethraeus.

Svag koppling till betesskador

För drygt tio år sedan infördes en ny älgförvaltning i Sverige vars absoluta huvudmål var att minska betesskadorna i skogarna. Den forskning man nu har gjort visar dock att sambandet mellan älgstammens storlek och betesskadorna inte alls är så starkt som man då trodde.

– All forskning numer pekar på att man inte kan koppla betesskadorna till antalet älgar i skogen, utan att det handlar om vad som finns att äta. Visst kan försommartorkan göra att älgarna får i sig lägre näringsinnehåll, men det råder absolut ingen brist på mat utan det finns det gott om, säger Fredrik Zethraeus.

"Verkligen ett problem"

Nedgången av älgstammen i Kalmar län bekymrar Bill Nelson som ordförande i Jägareförbundet Kalmar län.

– Många har blivit jägare just för älgjaktens skull. Medelåldern är redan hög på oss jägare, så vem ska ta hand om det vilda till slut när rekryteringen är svår som den är redan nu, säger han.

– Det finns sådana traditioner i älgjakten, men i dag skjuter vi mer kronhjort än älg på många ställen i länet, bland annat här i Vimmerbys östra älgskötselområde. Den minskade älgstammen är verkligen ett problem.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: