Annons:

Sök

Annons:

  • Stort restaureringsarbete med hotellets fasad påbörjat – ”Ett helhetsgrepp”

    Arbetet med att restaurera fasaden på Stadshotellet har startat. Foto: Johanna Karlsson

  • Stort restaureringsarbete med hotellets fasad påbörjat – ”Ett helhetsgrepp”

    I första etappen renoveras fasaden på baksidan, och fasaden på huset mot Norrtullsgatan. Foto: Johanna Karlsson

  • Stort restaureringsarbete med hotellets fasad påbörjat – ”Ett helhetsgrepp”

    I oktober ska arbetet med huvudfasaden mot torget påbörjas. Foto: Johanna Karlsson

  • Stort restaureringsarbete med hotellets fasad påbörjat – ”Ett helhetsgrepp”

    Martina Andersson är hotellchef på Stadhotellet. Foto: Johanna Karlsson

Stort restaureringsarbete med hotellets fasad påbörjat – ”Ett helhetsgrepp”

Vinterns stora satsning för Stadshotellet i Vimmerby är en grundlig renovering av fasaden på hotellets byggnader. Fem miljoner kronor investeras för att höja standarden utvändigt, samtidigt som den historiskt värdefulla fasaden på huvudbyggnaden räddas för eftervärlden. 

Annons:

Ett gediget arbete med fasaderna på Stadshotellets byggnader har påbörjats. För några veckor sedan påbörjades arbetet med fasaden på den gula byggnaden som ligger mot Norrtullsgatan. 

– Fasaden ska hottas upp och bli fin igen. Det känns jättekul! säger hotellchef Martina Andersson och berättar att arbetet med den gula byggnaden där Hudvårdskompaniet och hotellrummen ligger är i gång och beräknas vara färdigt i början av oktober. 

Arbetet med fasaden där och på baksidan av hotellet är inte lika krävande som det på huvudbyggnadens framsida. 

– Framsidan är speciell med sina stuckaturer och detaljer från förr. Länsstyrelsen och Kalmar länsmuseum har varit här och tittat och gett rekommendationer när det gäller färgsättning och sådant. Fasaden håller på att vittra sönder, och vi har fått näta den och lagat bitvis under många år. Nu tar vi ett helhetsgrepp, men allt gammalt ska bevaras.

Fasadfärgen har diskuterats

En total fasadrenovering av hotellet har inte gjorts sedan någon gång i slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet, tror Martina. 

– Då blev fasaden rosa. Tidigare har den haft någon beige-grå, ljus nyans som är lite mer lik husen runt om. Vi har haft en diskussion nu om vi skulle gå tillbaka till original, men vi känner att vår nutidshistoria är rosa och vi skulle förlora mycket på att ändra. Vi är det rosa hotellet i stan helt enkelt!

Arbetet med att rädda den kulturhistoriskt värdefulla fasaden från 1868 beräknas ta hela vintern, och ska vara klart tills sommarsäsongen 2025 startar i maj. 

– Vad vi har förstått så kommer allt på fasaden att blästras och tas bort för att gjutas om. Det blir nytt, men kommer att se ut som tidigare. 

Anlitar företag från Kalmar

Arbetet görs av företaget Ross murteknik från Kalmar. 

– De var med och gjorde valven i vårt spa, och är väldigt duktiga. De gör mycket jobb på äldre hus i Kalmar, och därför föll valet på dem. De har mycket erfarenhet av att bevara äldre hus.

Prioritet är att få fasaden klar till förstas maj, men planer finns även på att uppdatera uteserveringen med bland annat nya markiser.

– Fasadrenoveringen är absolut en stor investering, och vi hoppas att utsidan bättre kommer kunna spegla insidan när det är klart. Vi får hoppas att gästerna har överseende med att det kommer att bullra och banka en tid nu, men än så länge har det gått jättebra och folk är väldigt förstående! 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: