Annons:

Sök

Annons:

HÄR ÄR KOSTNADEN FÖR VEMAB:S SENASTE UTKÖP

Vimmerby Energi & Miljö AB köpte ut en medarbetare för drygt 700 000 kronor i våras. Foto: Jakob Karlsson

HÄR ÄR KOSTNADEN FÖR VEMAB:S SENASTE UTKÖP

I november köpte VEMAB ut en medarbetare för miljonbelopp. I våras gjordes ytterligare ett utköp. Denna gång kostade beslutet drygt 700 000 kronor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Utköpet gäller en medarbetare en bit upp i tjänsteledet med en månadslön på 59 000 kronor. Dagens Vimmerby har granskat uppgörelsen och med sociala avgifter blir totalsumman för VEMAB strax över 700 000 kronor.

Personen gjorde sin sista arbetsdag på VEMAB den siste april, men uppbär lön året ut. Under den här tiden har personen haft möjlighet att ta ett nytt jobb – och det har han också gjort. Nyligen hoppade han på en tjänst på ett liknande företag i en grannkommun.

"Oetiskt av mig"

Olle Fogelin vill inte gå in på anledningen till utköpet.

”Rent generellt är det oetiskt av mig att kommentera denna typ av fråga. Av respekt för Vemabs både nuvarande och tidigare medarbetare vill jag inte uttala mig i media om vad som föranledde utköpet”, skriver han i mejl till DV.

I avtalet kom parterna också överens om en sorts tystnadsplikt gentemot varandra. ”Vemab och XX åtar sig att tala väl om varandra och att inte sprida negativa eller skadliga kommentarer om varandra till någon tredje part, vare sig muntligt, skriftligt eller på något annat sätt”.

Fogelin tycker inte att ”munkavle” beskriver innehållet i avtalet.

”Jag tycker att texten är ganska tydlig, det står bland annat att ”båda parter förbinder sig att upprätthålla en professionell och respektfull attityd gentemot varandra även efter avslutad anställning”. Detta kommer Vemab och undertecknad att följa, därför kommenterar jag inte detta ytterligare.

Varför skriver Vemab in en klausul där man begränsar en tidigare anställds yttrandefrihet?

”Vemab begränsar inte någons yttrandefrihet. Vi har ingått ett avtal med en tidigare anställd. I avtal kommer parter överens om olika saker, till exempel att man ska behandla varandra respektfullt”.

Varför får inte personen uttala sig negativt om Vemab?  

”Båda parter skrivit under ett avtal på att upprätthålla en professionell och respektfull attityd gentemot varandra även efter avslutad anställning. Det är mer regel än undantag i denna typ av avtal. Det övergripande syftet är att båda parter ska känna sig trygga med varandra.”

Ersatts av en konsult

Av uppgörelsen framgår det även att en extern utredning av medarbetaren genomfördes vid tillfället. Den blev klar cirka två månader efter att uppgörelsen om utköpet undertecknades. Själva utredningen kommer vi att behandla i en kommande artikel. Fogelin vill inte svara på om utredningen spelade in i utköpet.

”Av respekt för Vemabs både nuvarande och tidigare medarbetare vill jag inte uttala mig i media om vad som föranledde utköpet”

Personen har ersatts av en konsult tills vidare, även om tjänsterna inte ser exakt likadana ut. 

Blev arbetsbefriad i tre månader 

Vemab har tagit ytterligare ett initiativ till en uppsägning under våren, men där har man förhandlat fram en lösning med facket på grund av arbetsbrist/övertalighet. Enligt protokollet har Vemab motiverat sin inställning med att befattningen för tjänsten ändras och flyttas till en ny del av organisationen.

Facket har menat att medarbetaren har ”en grund för att kunna gå in i en ny befattning”. Förhandlingen slutade med att parterna kom överens om att medarbetaren slutar på Vemab och att personen är arbetsbefriad under sina tre månaders uppsägningstid.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: