Annons:

Sök

Annons:

PRISCHOCKEN I VIMMERBY NÄST HÖGST I HELA LANDET

Jonas Hellberg är näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Kalmar län. Foto: Pressbild

PRISCHOCKEN I VIMMERBY NÄST HÖGST I HELA LANDET

Att fjärrvärmetaxan höjdes ordentligt i Vimmerby har vår tidning rapporterat flitigt om. Nu visar det sig att höjningen med 38,6 procent var näst störst i hela landet. Hultsfred var inte långt efter med 33,1 procent.
– I Kalmar län är höjningarna större än för landet i genomsnitt. Som kund och fastighetsägare står man maktlös. Fastighetsägarna kräver därför ett ökat konsumentskydd och att fjärrvärmebolagen sansar sig inför nästa år, säger Jonas Hellberg från Fastighetsägarna i Kalmar län.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det visar Nils Holgerssongruppens kartläggning som presenteras i dag. De kraftiga höjningarna fortsatte 2024 och snittet i hela Sverige låg på 15,2 procent. I Kalmar län ökade fjärrvärmepriserna med över 15,7 procent. 

I 78 av landets kommuner har priserna ökat med över 20 procent, enligt kartläggningen. Näst störst höjning i hela landet var Vimmerby Energi och Miljö AB:s med 38,6 procent. Något vår tidning rapporterat om flera gånger tidigare. Det är endast Nevel Energi i Åstorp som höjt mer, med 39 procent.

Nevel AB:s höjning i Hultsfred – med 33,1 procent – var inte särskilt långt efter. I Kalmar län har nio av tolv kommuner höjt priset med över tio procent. I Kalmar är höjningen 14,6 procent och i Västervik är det 12,5 procent.

– Fjärrvärmepriset har fortsatt höjts kraftigt under året. I Kalmar län är höjningarna större än för landet i genomsnitt. Som kund och fastighetsägare står man maktlös. Fastighetsägarna kräver därför ett ökat konsumentskydd och att fjärrvärmebolagen sansar sig inför nästa år, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Kalmar län.  

"Rekord i prischock"

Jonas Hellberg kallar detta för en prischock.

– Vimmerby kommun har höjt näst mest i hela landet. Aldrig under de trettio år som vi har granskat fjärrvärmemarknaden har priserna stigit så kraftigt. Vi märker nu bland våra medlemmar en oro för fjärrvärmens långsiktighet, inte minst i de mindre näten, och vi tror det finns en stor risk att fjärrvärmebolagen prisar bort sig själva. Det är hög tid att fjärrvärmebolagen tar sig en rejäl funderare på sin prissättning om de vill vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Jonas Hellberg, som menar att Fastighetsägarna arbetar aktivt för att stärka kundernas ställning.

Även Nils Holgerssongruppens ordförande Joachim Höggren kallar det för en prischock.

– Årets siffror innebär ett rekord i prischock. När vi presenterade fjärrvärmesiffrorna förra året pratade vi om den högsta höjningen i Nils Holgerssonrapportens snart 30-åriga historia. Då låg höjningen på i genomsnitt 7,8 procent. I år ligger snitthöjningen på hela 15,2 procent, hushållen i Kalmar län får en höjning på i snitt 15,7 procent. Det här svider rejält i plånböcker runt om i Kalmar län.

6 000 kronor mer än i Luleå

När uppvärmningskostnaderna jämförs i länets dyraste och billigaste kommun skiljer det drygt 4 740 kronor per år och lägenhet. En länsbo betalar i snitt 6 270 kronor mer per än Luleåborna gör för uppvärmningen av en likvärdig lägenhet.

– Siffrorna visar att det är orimligt stora skillnader mellan kommunerna. Och när skillnaderna är så stora, och svåra att förstå, ligger det nära till hands att undra hur priserna kan motiveras? Detta är mycket allvarligt på en marknad som innebär naturliga monopol för de verksamma bolagen. Fjärrvärme är ofta ett bra och hållbart uppvärmningsalternativ, men den här typen av prischocker år efter år är oerhört tuffa för hushållen och skrämmer dessutom konsumenterna. Vi märker en oro för fjärrvärmens långsiktighet, inte minst i de mindre näten, och vi tror det finns en stor risk att fjärrvärmebolagen prisar bort sig själva. Det är hög tid att fjärrvärmebolagen tar sig en rejäl funderare på sin prissättning om de vill vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Joachim Höggren.

I Kalmar län är Nevel i Hultsfred dyrast och Nybro Energi billigast. I Hultsfred betalar man 17 691 kronor per lägenhet och år. I Nybro är motsvarande 12 947 kronor. I Vimmerby är det 15 942 kronor, i Västervik 15 091 kronor och i Kalmar 13 207 kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: