Annons:

Sök

Annons:

Fogelin:

Fajten mellan Vimarhem och VEMAB är över. På bilden ser ni Johan Oléhn, vd Vimarhem, samt Olle Fogelin, vd för VEMAB. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos

Fogelin: "Systemet kanske har spelat ut sig själv"

Det kommunala bostadsbolaget tog energibolaget till fjärrvärmenämnden. Detta efter en taxehöjning av fjärrvärmen med 40 procent. Nu har parterna mötts i nämnden.
– Systemet kanske har spelat ut sig själv, tycker vd Olle Fogelin. 

Annons:

Den senaste Nils Holgerssonrapporten visade att Vimmerby Energi- och Miljö AB, som höjde fjärrvärmetaxan med närmare 40 procent, höjde taxan näst mest i hela landet och klart mest i länet. 

Det kommunala bolaget, som var en av aktörerna som fick 40 procent i höjning, var inte nöjda med det och gick till fjärrvärmenämnden. Hela 17 andra fastighetsbolag agerade på samma sätt i Vimmerby. 

Det har regnat in ärenden under året till nämnden och nivån var en helt annan än tidigare. Nu har Vimarhems och VEMAB:s fajt avgjorts i nämnden.

Det blir ingen retroaktiv höjning för Vimarhem, utan det kommunala bostadsbolaget får den tidigare taxan för årets första nio månader. 

– Så fungerar det och så har det varit sagt hela tiden. Det finns inte möjlighet att ta ersättning retroaktivt och det här börjar gälla tre veckor från att vi träffades. Vi träffades för en vecka sedan och nu kommer taxan att justeras. Det blir en besparing för den som väljer att ta det till medling, säger Olle Fogelin, vd för VEMAB, som inte vill kalla det för överklagande eller förhandling. 

– Det är en medling. Vi träffas och pratar kring våra priser och varför det ser ut som det gör. Det är ingen förhandling, det är en medling, där vi informerat varandra. 

"Spelat ut sig själv"

Olle Fogelin tycker att det här systemet inte är gångbart längre. 

– Det finns en diskussion om det och systemet kanske har spelat ut sig själv. Så här stora rörelser har vi inte sett historiskt och systemet är inte tänkt att fungera så här. Historiskt har fjärrvärmenämnden haft en handfull ärenden, men nu är det över tusen. Det visar de utmaningar vi står inför med skenande bränslepriser. 

Någon medling med övriga fastighetsägare har inte ägt rum ännu. 

– De hade inte tid att vara med, så vi har bokat in ett nytt tillfälle med dem. Vi kan möta flera samtidigt. 

Handlar om miljoner som går förlorat

Det här påverkar förstås det kommunala energibolagets ekonomi. Fram till utgången av april hade man förlorat 2,5 miljoner på tvisterna i nämnden. Vid årets slut väntas den summan landa på fem miljoner kronor, men slutnotan beror förstås på vad utfallet blir och när övriga besked kommer. 

– Det här påverkar vår ekonomi. Styrelsen lägger en budget och när vi inte kan leva upp, så får det en ekonomisk påverkan. 

Hur mycket handlar det om just nu i förlorade intäkter?

– Jag har ingen exakt siffra, men det handlar om flera miljoner kronor. Det gör det. Vi kommer redovisa hur mycket det slår i våra delårsrapporter. 

"Levt med gamla priser"

Att VEMAB var det bolag som höjde näst mest i hela landet har sina förklaringar, menar Olle Fogelin.

– Det här baserar sig på den procentuella höjningen för Nils Holgersson-hus och VEMAB behövde öka intäkterna med 19 miljoner kronor. Vi hade en nollbudget med stora utmaningar och vi har inte tjänat några pengar alls på värmen. Vi har levt med gamla prisavtal och dessa har behövt omförhandlas för att nå gällande marknadspriser. Då blev det stora höjningar ett år. Vi kunde ha höjt mindre över en längre tid och det hade varit bättre, men vi visste inte att utvecklingen skulle bli så här. Det hade inte gynnat våra kunder heller. Vi har varit återhållsamma under en lång tid och även om det procentuellt sett är en hög höjning, så ligger vi hyfsat när det gäller kronor och ören. 

Hur ser det ut inför nästa taxa?

– Vi kommer lämna besked nu i närtid kring taxorna. Jag kan inte säga något alls här och nu, men det kommer att kommuniceras i närtid. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: