Annons:

Sök

Annons:

KVINNA ANMÄLER SOCIALEN – JO GRANSKAR ÄRENDET

Anette Nilsson är socialchef i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

KVINNA ANMÄLER SOCIALEN – JO GRANSKAR ÄRENDET

En kvinna i Vimmerby kommun har anmält socialen till JO. Nu bedömer JO att uppgifterna är värda att granska och kräver att kommunen utreder sin inställning till anklagelserna. 

Annons:

En kvinna i kommunen har i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, framfört klagomål mot socialtjänsten i Vimmerby. Enligt anmälan rör det hela orosanmälningar kring kvinnans barn. En socialsekreterare ska då ha begärt ut kvinnans patientjournal fem år bakåt i tiden utan hennes vetskap. 

"Hon nekades min journal och fick endast en sammanställning för dessa fem år, vilket NN var mycket missnöjd över", skriver kvinnan i sin anmälan. 

Kvinnan känner sig väldigt kränkt av att man fick ut varje anteckning om henne, vilket hon inte menar varit relevant över huvud taget för utredningen. 

JO har tagit emot anmälan och begär nu att socialnämnden i Vimmerby kommun yttrar sig över det som framförts i anmälan. Frågorna som JO vill ha svar på är följande:

* Vilka överväganden gjorde nämnden innan patientjournalen begärdes från hälsocentralen?

* Gjorde nämnden några överväganden beträffande vilken tidsperiod begäran skulle avse?

* Övervägde nämnden att begära ett utlåtande från hälso- och sjukvården i stället för att begära in journalen? Om inte, varför?

* Hur dokumenterade nämnden sina överväganden beträffande den aktuella begäran?

Så svarar socialchefen

JO vill även att myndigheten ska redovisa sin bedömning av det som har kommit fram. Senast den 20 november i år ska kommunen svara. 

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) vill inte lämna några kommentarer i det här läget. Socialchefen Anette Nilsson svarar inte på våra frågor, men svarar så här i ett mejl. 

"Personer har sin rätt att vända sig till JO och så gör JO sin bedömning. Jag gör ingen bedömning eller värdering i enskilda ärenden. Det är bra att enskilda personer har möjlighet att vända sig till JO för att få ett ärende granskat", skriver hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: