Annons:

Sök

Annons:

Elev avled under skoltid:

Ola Karlsson är skolchef i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

Elev avled under skoltid: "Fruktansvärt tragiskt"

Under torsdagen avled en elev under skoltid på Vimarskolan. Kommunen har haft ett krisarbete igång från att händelsen blev känd.
– Det är en fruktansvärt tragisk händelse, säger skolchefen Ola Karlsson.

Annons:

Det var tidigt på torsdagen som en allvarlig händelse inträffade på skolgården på Vimarskolan. Ett akut sjukdomsfall ledde till att ambulans fick tillkallas. Efter skoldagens slut, strax efter 16-tiden, gick ett mejl ut till alla vårdnadshavare på skolan. 

Där framgick det att en elev på skolan avlidit. 

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse. Framför allt för den berörda familjen, men många andra blir också påverkade givetvis. Det är djupt tragiskt för vänner, kamrater, personal som var där och även för personer på andra skolor, som vet vem det är och som har träffat eleven. Det är en djupt tragisk händelse som påverkat väldigt många, säger skolchefen Ola Karlsson. 

Så fort kommunen fick kännedom om händelsen drog man igång krisarbetet omedelbart. 

– Det var ett tudelat arbete under gårdagen. Dels handlade det om att få in stöd för personal som var i chock och kris. Där kom företagshälsan snabbt in med samtal utifrån personalens perspektiv. Man har även pratat med barnen och eleverna förstås, dels de som sett detta, men inte visste förrän de flesta slutat för dagen att det blev så här hemskt, säger Ola Karlsson och fortsätter:

– Så fort vi fick reda på det under eftermiddagen gick vi ut med information till vårdnadshavare. När det här händer på skoltid på skolan, så väcker det förstås frågor, oro och rädsla hos barnen. Vårdnadshavarna behöver veta om att något hemskt har hänt som kan påverka barnen när de kommer hem. 

"Möta upp rädsla och oro"

Den krisplan som finns följdes till punkt och pricka under torsdagen.

– Vårt krisarbete under gårdagen handlade om att möta upp barnens rädsla och oro med kurator och skolsköterska. Vi hade skolpsykologen ute på skolan för att stödja och stötta personalen i hur de kan agera när barn har varit med om sådant här. 

I den andan fortsätter man på fredagen. 

– Jag har fått frågan om vi ska stötta upp med fler externa resurser, men det viktiga nu är att eleverna får möta personer som de vet vilka de är. Det är de som är på skolan nu som jobbar med det tillsammans med elevhälsan för att möta upp frågor och hur barnen känner. Även skolpsykogen finns på plats. Vi vill inte ha in främmande personer, utan det ska vara människor man vet vilka de är. 

"Undervisning pågår"

Under fredagen hedras förstås den avlidna eleven. Bland annat vajar flaggan på halv stång och det har skapats en minneshörna.

– Det handlar om att normalisera det här. Vi ställer inte in saker och ting, utan lektioner och undervisning pågår. Det värsta vi skulle kunna göra är att ställa in lektioner. De vuxna måste finnas där för barnen och man kommer gå till sin mattelektion. Sedan blir det inte bara matematik, utan man kommer prata om händelsen också. Det är ingen normal dag självklart, men vi gör det så normalt som möjligt. Det är så normaliserat som möjligt med utrymme för samtal och diskussioner kring vad den här handelsen har skapat. 

Svenska kyrkan har meddelat att man håller kyrkan i Vimmerby öppen för ljuständning, samtal och bön under hela fredagen med präst och diakonipersonal finns på plats. 

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: