Annons:

Sök

Annons:

  • Vill lyfta det positiva med gaming – kommunen bjuder in till stort spelevent

    Mässhallarna kommer under två dagar att fyllas av alla möjliga sorters spel - allt från brädspel, rollspel och spel via pc och konsoler. På bilden Anders Degerman, folkhälsosamordnare, Olle Palmér, fritidsledare, Zabina Svensson och Andreas Westman från Consolidate samt Amanda Lundborg från Teknikcollege. Foto: Johanna Karlsson

  • Vill lyfta det positiva med gaming – kommunen bjuder in till stort spelevent

    I två dagar anordnas speleventet Consolidate i Mässhallarna i Vimmerby. På bilden Daniel Johansson och Olle Palmér, fritidsledare på Fabriken, Amanda Lundberg från Teknikcollege, Andreas Westberg och Zabina Svensson från Conosolidate och Anders Degerman, folkhälsosamordnare Vimmerby kommun. Foto: Johanna Karlsson

Vill lyfta det positiva med gaming – kommunen bjuder in till stort spelevent

Gamingkulturen är stor bland unga, men bland vuxna och äldre ses spelande och skärmtid ofta som någonting negativt. För att lyfta de positiva bitarna med spelande och vad det kan leda till så bjuder Fabriken tillsammans med ett gäng samarbetspartners in till stort spelevent för alla åldrar 11-12 oktober i Mässhallarna i Vimmerby. 

Annons:

Fredag och lördag 11-12 oktober händer något som aldrig tidigare skett i Vimmerby kommun. Speleventet Consolidate kommer till Mässhallarna, och välkomnar under de två dagarna gammal som unga att komma och prova på spel i alla möjliga former. Eventet är helt gratis och ett samarbete mellan Fabriken, Teknikcollage och näringslivet. Till eventet har fritidsgårdar från omkringliggande kommuner även bjudits in. 

– Vi har flera syften med det här såklart. Vi jobbar med ungas fria tid, och vill ge dem det här. Men vi vill också lyfta att det finns positiva aspekter med gamingkulturen. Ungdomars intressen har olika status, och ofta värderar vi exempelvis fotboll högre än datorspelande eftersom datorspelandet inte fanns när föräldragenerationen var unga, säger Anders Degerman, kommunens folkhälsosamordnare. 

Att få föräldrarna att förstå vad spelandet handlar om är viktigt, menar Degerman. 

 – Sunt spelande och att inte bara fastna i en sak är en folkhälsoaspekt. Så att koppla in föräldrarna så här är superbra, vi snackar alltså om en folkhälsoinsats där vi får föräldrarna att förstå vad det handlar om. 

 Till eventet är alla välkomna, och förutom att spela olika typer av spel kommer det även hållas föreläsningar. Bland annat kommer Pontus Schiöld från Roxx Communication att hålla en inspirationsföreläsning på temat ”En resa från skoltrött till VD”. Representanter från näringslivet och olika teknikutbildningar finns även på plats.  

 – Ytterligare ett syfte är att få unga att så småningom hitta till våra företag, och våra utbildningar till att börja med, säger Degerman. 

Brinner för att göra spelkulturen tillgänglig

 Consolidate är ett etablerat event som arrangeras av föreningen Druidz. De brinner för att göra spelkulturen tillgänglig för alla, och arbetar med spel och unga i diverse olika projekt. Consolidate anordnas runt om i Sverige, är alltid gratis och görs i samarbete med kommuner, fritidsgårdar och lokala aktörer. 

 – På eventen kan man både spela brädspel och rollspel och få kontakt med den biten av spelkulturen, men också spela på konsoler och PC. Det finns en bredd och vi vill få ungdomar och dem som inte kommer åt spelkulturen i vanliga fall att få en bättre bild av den, säger Andreas Westman från Druidz. 

 Att göra spelkulturen tillgänglig för alla är ett av målen med Consolidate, förklarar Zabina Svensson. 

 – Vi arrangerar det här överallt, från Umeå och Sundsvall till Skåne. Många vill kanske åka till event som Dreamhack, men har inte råd att göra då. Då kommer vi till dem i stället så alla får chansen att testa på.  

Förhoppningen är att föräldrar och barn ska komma tillsammans till eventet. 

– De flesta spel som vi har med oss är spel som man spelar tillsammans eller mot varandra. Vi vill att det ska bli något man gör tillsammans. Många gånger har vi haft föräldrar som först kommer lite motvilligt för barnens skull, men sedan tycker att det är riktigt kul. 

 Skärmtid är en het fråga. Vad har ni att säga om debatten? 

 – Allting ska göras i någon form av rimlighet. Men det man ofta glömmer är att man gör olika saker på skärmen. Att bedöma all tid som att den skulle vara samma sak blir snett. Jag tycker att frågan om skärmtid behöver nyanseras och kommer hålla en föreläsning om det här på eventet. Dit får man jättegärna komma och ställa frågor, säger Andreas Westman. 

 En viktig aspekt med eventet är att belysa hur viktiga de spel- och teknikintresserade barnen och ungdomarna är för samhället. Amanda Lundberg från Teknikcollegesom ärmedarrangör för eventet  kommer också finnas på plats under dagarna. 

 – I hela Sverige kommer 300 000 jobb inom den här branschen saknas inom tre år, så det finns ett jättestort behov på arbetsmarknaden, förklarar hon.

Det är viktigt för samhället att se den tillgång som unga med spel- och teknikintresse faktiskt är och med eventet ser Amanda en chans att inspirera och peppa unga, och samtidigt få deras föräldrar att förstå nyttan med gamingkulturen och vad ett spelintresse kan leda till.

– De här personerna som sitter bakom datorerna är jätteviktiga och har jättemycket att erbjuda till samhället. Därför är vi med som medfinansiärer i projektet. Vi vill lyfta fram de teknikintresserade ungdomarna och visa att det finns något mer efter skolan, när man väljer till gymnasiet till exempel. Som det ser ut nu så har vi en inflation i elever som väljer högskoleförberedande program som samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet. Kan vi vara här, visa upp oss och våra utbildningar och företag så kanske vi tillsammans kan bidra till att Sverige kan växa! 

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: