Annons:

Sök

Annons:

  • Klätt av sig naken för den goda sakens skull –

    Markus Kuster, tillhörande lokalföreningen i Kalmar län, är maj månads modell i Prostatacancerförbundets kalender för 2025. Foto: Eva-Marie Rundquist

  • Klätt av sig naken för den goda sakens skull –

    Kaj Harju, th, medlem i Prostatacancerföreningen i Möre är också med i kalendern, liksom Håkan Florin och Sten-Göran Fock. Foto: Eva-Marie Rundquist.

Klätt av sig naken för den goda sakens skull – "Ger min sjukdom en annan mening"

Avklätt budskap. Markus Kuster från Virserum är en av tolv män som klätt av sig kläderna och modellat för den goda sakens skull, i kampen mot prostatacancer.
– Det känns jättebra att kunna bidra och det ger också min sjukdom en annan mening, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Var femte man drabbas av prostatacancer. Förra året var Markus Kuster, 66 år och bosatt i Blackelid utanför Virserum, en av dem.

– Det jobbigaste i hela processen är ovissheten och väntetiden mellan de olika stegen. Då är det mycket grubbel och tvivel.

”Klart jag ska göra det”

När Prostatacancerförbundet släppte sin årskalender för 2025 var det med Markus Kuster som en av tolv utvalda män.

– När de frågade från lokalföreningen i Kalmar län kände jag ”klart jag ska göra det”. Kan jag få igång en diskussion, få fler att testa sig och bidra till att det blir en allmän screening, så män blir inbjudna till screening är det värt det, säger Markus Kuster som pryder maj månad.

Hans intresse för trädgårdsodling, natur och miljö bidrog till att han poserar i bara mässingen med ett kålhuvud och en spade.

– Fårbonde som jag är hade jag hoppats på att få ha ett lamm i famnen och en herdestav i handen, men det var inte så smidigt eftersom ateljén ligger i Stockholm, tillägger han med ett skratt.

Vad tycker du om det färdiga resultatet?

– Jag tycker att den blev jättefin. Det är mer ett konstverk, men fungerar som kalender och det verkar som den kommer fylla sin funktion. Det känns jättebra att kunna bidra och det ger också min sjukdom en annan mening. Känns som jag kan göra något bra av den här eländiga cancern.

Och vad tycker du om din egen insats?

– Det är svårt att säga själv, men de som säger någonting tycker att det är bra. Jag tror inte att jag kunde gjort något annorlunda. Det är fina mänskliga bilder, som skulle visa på vanliga människors känslor.

Naket och avklätt budskap

Utöver bilden har varje månad ett budskap, som tagits fram gemensamt med modellen. På maj månad står det "Det är 10 gånger fler män som dör i prostatacancer än män och kvinnor som dör i trafiken i Sverige."

– 120 000 män i Sverige lever med sjukdomen eller har blivit behandlade, säger Markus som tillhör den sista kategorin.

Han fick sitt cancerbesked 2023, sedan man dragit igång en noggrannare kontroll med anledning av att hans värden stigit successivt.

– I mitt fall är jag lite kunnig inom området eftersom jag är lärare och undervisar i biologi och sex och samlevnad. Så jag började kolla upp min hälsa och begärde att få lämna PSA-prov, som visade sig ligga relativt högt. 2019 bestämdes att följa upp det hela, värdena steg ytterligare 2023, då drog man igång en noggrannare koll med magnetröntgen, vävnadsprovstagning, ett besked om lågriskcancer och kort senare att det var allvarligare resulterade i att de ville behandla mig. 

Markus Kuster försöker sätta ord på sina känslor.

– Man blir ganska chockad, man börjar fundera och grubbla. Undan för undan med tanke på värdena förlikade jag mig med tanken att det skulle kunna bli behandling. Det var inte svårt att komma fram till robotassisterad titthålsoperation.

Hur mår du idag?

– Nu mår jag bra. Jag har gjort två uppföljningskontroller så här långt, som båda visat på omätbara PSA-värden. Så operation och behandling tycks ha lyckats. Jag har dessutom fått väldigt lite komplikationer. De flesta män får problem med urinläckage, det slapp jag helt och hållet, så jag är lyckligt lottad.

Målet med kalendern

Olov Berggren, generalsekreterare i Prostatacancerförbundet, säger så här om målet med kalendern:

”Prostatacancerförbundet vill med kalendern uppmärksamma att införande av allmän nationell screening är viktigt för alla män och deras anhöriga, eftersom prostatacancer är så extremt vanligt. Var femte man får prostatacancer, vilket gör sjukdomen till Sveriges vanligaste cancersjukdom. Tidig upptäckt påverkar möjligheten till botande behandling och ingen man får missas. Ett införande av allmän nationell screening är aktuellt nu eftersom forskningen kommit så långt att det verkligen går att bedöma vem som behöver behandlas och vilka som inte behöver behandlas utan bara stå under bevakning”, säger han i ett pressmeddelande.

Ytterligare en man från Kalmar län är med i kalendern, nämligen Kaj Harju från Prostatacancerföreningen Möre, som syns på bild i april. Hans råd är:

"Fyra av fem män över 50 vet att de bör ta ett PSA-prov men bara hälften har gjort det. Prostatacancer kan bara botas om den upptäcks tidigt. Testa dig!"

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: