Annons:

Sök

Annons:

  • Restaurangeleverna fick laga mat med stjärnkocken –

    De åtta eleverna från årskurs tre på restaurangskolan i Vimmerby fick under torsdagen laga mat med Jonas Alvin från Stångs magasin i Linköping. Foto: Johanna Karlsson

  • Restaurangeleverna fick laga mat med stjärnkocken –

    Under dagen har eleverna lagat mat som ska serveas till ett 70-tal gäster under kvällen. Foto: Johanna Karlsson

  • Restaurangeleverna fick laga mat med stjärnkocken –

    Jonas Alvin, mentor Anna Sundström, Alicia Haraldsson och Alma Pettersson.

Restaurangeleverna fick laga mat med stjärnkocken – "Annorlunda än en vanlig dag”

Att under en dag få besök och lära av den från Vimmerby bördiga stjärnkocken Jonas Alvin har blivit ett stående inslag för eleverna på restaurangskolan i Vimmerby. Under torsdagen var det återigen dags, och dagen inleddes med en föreläsning av Alvin, som till vardags driver restaurangen Stångs magasin i Linköping. 

Annons:

De åtta tredjeårseleverna på restaurangskolan fick sedan spendera dagen med att lära av Jonas Alvin i köket, samtidigt som de fick sätta ihop en fyrarättersmeny som de senare under kvällen skulle servera i en fullsatt matsal. 

– Det är kul! Man får göra lite olika grejer, och det blir annorlunda än en vanlig dag i köket, säger Alma Pettersson, en av tredjeårseleverna. 

Alicia Haraldsson, också tredjeårselev berättar att de under dagen fått jobba med en vegetarisk meny. 

– Folk tycker ofta att vegetarisk mat är tråkig, så vi ska få det att smaka som ”vanlig” mat. Vi ska till exempel röka tomater för att få dem att få en lite ”köttigare” smak. 

Har ni lärt er något särskilt idag som ni tar med er? 

– Inte så mycket grunder, men man lär sig nytt hela tiden. Som Jonas sa förut – du blir aldrig färdiglärd i det här yrket, säger Alicia. 

Jonas Alvin var själv elev på restaurangskolan när han gick gymnasiet. Han tycker som vanligt att det är roligt att komma tillbaka, och försöker peppa både elever som går på programmet och dem som funderar på att söka programmet att göra det.

– Du behöver inte bli stjärnkock för att gå här! Var här i tre år oh lär dig allt du kan, du kommer alltid ha nytta av det. Jag brukar säga att alla borde gå minst ett års basutbildning i att laga mat. Det som är så kul med den är utbildningen är att an kan gå hela vägen till stjärnkock, eller lära för sin egen skull. Det är aldrig bortkastade år att gå hotell- och restaurangprogrammet! 

Fler sökande till programmet än tidigare år

I flera år har sökandet till programmet i Vimmerby sjunkit. Jonas Alvin tror att en anledning kan vara vuxnas föreställningar om vilka program som är bra att gå. 

– Jag tror att ett problem ofta är att föräldrarna styr barnen att gå högskoleförberedande program. Så är det i alla fall i Linköping där många är akademiker och det praktiska inte hålls lika högt. Men för vissa passar det inte att sitta i skolbänken hela dagarna. 

I Vimmerby kan dock trenden med få sökanden ha brutitis, berättar läraren Steffan Witterdal. 

 – Vi är jätteglada. I våras var det tre elever som tog studenten, men vi har tretton som börjat nu!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: