Annons:

Sök

Annons:

  • Startat REKO-ring i Hultsfred – hoppas växa med fler producenter

    Rasmus Gårdebrink och Sissel Juberg, här med barnen Idun, Runa, Tyra och Ymer, har en stor passion för odling och vill att folk ska få chans att handla närproducerat. Foto: Privat

  • Startat REKO-ring i Hultsfred – hoppas växa med fler producenter

    På gården i Älö utanför Södra Vi odlas allt från potatis, sallad och bönor till olika kryddor, lök och grönkål plus att de har höns och ankor. Foto: Privat

Startat REKO-ring i Hultsfred – hoppas växa med fler producenter

Rasmus Gårdebrinks stora passion för odling och närproducerat har fått honom att dra igång en REKO-ring i Hultsfred. Nu hoppas han fler producenter ska ansluta, för att göra utbudet större.

Annons:

Rasmus Gårdebrink, 37, bor på en mindre gård i Älö utanför Södra Vi tillsammans med sambon Sissel Juberg och deras fyra barn Idun, Tyra, Ymer och Runa.

– Där har vi en mindre odlingsverksamhet, som vi hjälps åt med hela familjen. Vi odlar det mesta till oss själva, men brukar också sälja det vi känner att vi kan avvara.

På gården odlas allt från potatis, sallad och bönor till olika kryddor, lök och grönkål. Plus att man har höns och ankor och i den stora trädgården finns äpplen, päron, plommon, krusbär, ramslök och olika sorters vinbär.

– Så det finns det mesta. Vi har ett ganska stort land tycker vi själva, men tanken är att göra det mycket större förhoppningsvis nästa år, säger Rasmus Gårdebrink och fortsätter:

– Vi har bott på gården i runt fem år och det har kommit ett barn nästan varje år. Nu är det slut på det, så nu hoppas vi kunna fokusera mer på odlingen.

Startat REKO-ring i Hultsfred

Tidigare har paret som sagt sålt det som går att undvara till människor i egna kontaktnätet, men också på olika REKO-ringar, som är en modell för lokal direkthandel mellan småskaliga producenter och konsumenter med fokus på mat.

Det finns bland annat i Vimmerby och Kisa. Och en helt nystartad i Hultsfred sedan Rasmus Gårdebrink tagit det initiativet.

– Vad jag förstått har det gjorts försök att få igång någon liknande, men att det liksom runnit ut i sanden.

Andra tillfället till veckan

Han har varit i Hultsfred en gång så här långt och nästa tillfälle är på tisdag. Då kommer han med höns- och ankägg, äppelmust, grönkål och purjolök.

Ambitionen är att komma till Hultsfred varannan tisdagskväll och förhoppningen är att gruppens verksamhet ska växa organiskt och att han får med fler producenter så utbudet blir större.

– Det är helt öppet, alla som vill får vara med och sälja. Det kan vara någon som har bin eller gör bröd, har kött eller grönsaker. Lite av varje, så det blir en trevlig träffpunkt där alla ska känna sig välkomna och ha en fin möjlighet att handla bra lokalproducerade livsmedel.

Hur gick det din första gång i Hultsfred?

– Vi sålde sju flak ägg, ett halvkilo grönkål och en låda med äppelmust. Jag har inga större ambitioner än så länge, eftersom det var första gången, jag är medveten om att det kan ta sin tid att komma igång.

Hur går det till rent praktiskt?

– Vi har en öppen Facebooksida där producenter kan lägga upp vad man har till försäljning, så får folk skriva vad de vill ha. När man får svar från producenten swishar man eller betalar på plats. Tanken är att allt ska göras på förhand, annars räknas det som torghandel och då måste man ha tillstånd, säger Rasmus Gårdebrink, som kommit överens med kommunen om att få stå på kommunparkeringen.

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: