Annons:

Sök

Annons:

Inget Flickapris till VIF eller regionen – här är vinnaren

Sistjejer vinner Plan International Sveriges Flickapris 2024. Årets röst för flickor som delas ut i samarbete med Veckorevyn, tilldelas författaren och poeten Faysa Idle. Foto: Anna Nilsson/Plan International Sverige

Inget Flickapris till VIF eller regionen – här är vinnaren

Vimmerby IF var nominerat till Plan International Sveriges Flickapris. Likaså barn- och ungdomshälsan i Region Kalmar län. Men priset gick till en annan aktör. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Närmare 100 personer eller organisationer var nominerade till priset. Från närområdet fanns utöver Vimmerby IF och barn- och ungdomshälsan i regionen även Ebba Årsjö från Oskarshamn samt Eksjö Tjejjour.

Motiveringen till VIF:s nominering löd:

"Efter pandemin ville Vimmerby IF återstarta flera verksamheter och kunde med hjälp av Svenska Fotbollförbundets initiativ för jämställdhet, Alla är olika – olika är bra, starta en tjejgrupp för bland annat flickor i utsatta områden".

Flickapriset går till en person eller organisation i Sverige som gjort en extra insats för att synliggöra flickors rättigheter och motverka kränkningar av dessa. Den internationella flickdagen är den 11 oktober, men redan på måndagen delades priset ut. 

I år gick priset till kontot "Sistjejer" på Instagram. Över 300 tjejer delade sina vittnesmål om våld, kränkningar, övergrepp och påtvingad isolering på SIS-hem runt om i Sverige. 

– Vi är överlevare, det ska makthavarna veta och därför fortsätter vi att kräva upprättelse och reformering av SiS. Vi kräver att akuta insatser sätts in nu, för att inga fler tjejer ska fara illa inom statens tvångsvård, säger Linn Skånberg, ordförande i föreningen Sistjejer. 

Nytt pris delades också ut

Det var jämställdhetsminister Paulina Brandberg (M) som delade ut priset och det var tredje gången Flickapriset delades ut.

”Sistjejer har på ett modigt, starkt och nödvändigt sätt lyft röster från tvångsvårdade flickor, en redan sårbar grupp barn som genom tvångsvården utsatts för ytterligare kränkningar. Tjejernas röster och berättelser har ekat så starkt och belyst systematiska övergrepp på ett sätt som gjort att makthavarna inte längre kunnat blunda, utan tvingats att lyssna och agera. Initiativet har redan haft stor effekt på samhället genom att driva fram en statlig utredning. Sistjejer kommer att spela en avgörande roll i framtidens arbete med att forma en tryggare statlig vård för barn och unga. En vård där tjejer ska kunna känna sig trygga och få sina rättigheter tillgodosedda när de behöver det som allra mest", står det i motiveringen. 

För första gången delades även det nya priset Årets röst för flickor ut. 2024 gick det till författaren och poeten Faysa Idle för hennes mod att lyfta flickor i Sveriges förorter.

– Jag önskar att varje liten flicka finner modet i mig när hon själv inte vågar. Att jag kan smyga in och vara hennes inre röst, så att hon aldrig förminskar sig själv eller tror att hon är mindre kapabel för att hon är en tjej, säger Faysa Idle. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: