Det gemensamma projektet lanserades under förra året och kom till för att främja samhällshälsan i kommunen. Sparbanksstiftelsen och Vimmerby Sparbank erbjöd föreningar och liknande konstellationer möjligheten att söka bidrag för att kunna förvärva hjärtstartare.
Bidrag på 14 000 kronor har i snitt beviljats och totalt har man varit med och finansierat 18 hjärtstartare hittills under projektet. Det handlar alltså om närmare 300 000 kronor.
– Det kommer fortfarande förfrågningar och det kommer fylla på ännu mer. Men det här känns väldigt bra och det är avsevärt mycket tätare i kommunen nu än tidigare, berättar Sparbanksstiftelsens ordförande Claes Roos.
I veckan var det också premiär för nästa del i satsningen. Det rör sig om HLR-utbildningar nere hos räddningstjänsten för föreningar som har en hjärtstartare. Även handeln, som är organiserade i en förening, inkluderas.
– Där vi har mycket folk ska vi ha hjärtstartare och kunskapen. Den här utbildningen är en förlängning av hjärtstartarprojektet.
14 pass fram till nyår
Det är Roger Karlsson, utbildningansvarig på räddningstjänsten, som sköter HLR-utbildningarna. 14 pass är planerade fram till nyår. Allt från handeln till idrottsföreningar och bostadsföreningar kommer att delta på passen.
– Intresset är större än så och det kommer bli ett antal pass även efter nyår. Totalt kommer det nog landa på mellan 200 till 250 personer som går utbildningen. Det känns bra att kunna öka kunskapen inom området och det är viktigt att folk som rör sig bland många människor kan det här, säger Claes Roos.
Det finns även fler idéer inom samma område.
– Vi har funderingar på att ha en pool, där man kan låna hjärtstartare för tillfälliga event eller om en idrottsförening ska ha ett lopp exempelvis. Då ska man kunna låna ur poolen och det är något vi tittar vidare på. Hjärstartarprojektet och HLR-utbildningen är början på en resa stiftelsen och banken tänker sig, där vi går in och har en mer proaktiv roll i samhället. Vi vill göra insatser där vi kan göra nytta och återinvestera i bygden.