Annons:

Sök

Annons:

Vimmerby kommun anmäld till JO – erkänner att fel har begåtts

Bilden är en genrebild. Foto: Arkiv

Vimmerby kommun anmäld till JO – erkänner att fel har begåtts

En kvinna bosatt i kommunen har anmält Vimmerby kommun till Justitieombudsmannen (JO). I ett yttrande erkänner socialförvaltningen att fel har begåtts när man begärde och fick ut kvinnans sjukvårdsjournal fem år bakåt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby kommun yttrar sig till Justitieombudsmannen sedan en kvinna anmält kommunen för bristande handläggning.

Ärendet bottnar i en socialsekreterares utredning av orosanmälningar rörande kvinnans barn. Socialsekreteraren begärde då ut och fick kvinnans hela patientjournal från Vimmerby Hälsocentral fem år bakåt i tiden – utan kvinnans vetskap.

I sin anmälan till JO skriver kvinnan att hon känner sig väldigt kränkt och ifrågasätter vad som ger socialsekreteraren rätt att begära ut hennes patientjournal, som hon menar är helt ovidkommande för utredningen kring barnen.

Erkänner att fel har begåtts

Enligt socialsekreteraren bedömde hon att kvinnans uppgifter inte var tillräckliga, varför journalen begärdes in.

IFO-chefen på Vimmerby kommun, Michaela Lindh, är dock inte av samma åsikt efter att ha synat och bedömt ärendet.

”Efter genomgång av ärendet står det klart att nämnden har fått ut en hel journal och således fått ta del av handlingar som inte bedöms relevanta för barnutredningen. Förmodligen hade ett utlåtande varit tillräckligt utifrån ärendets karaktär. Överväganden som gjorts borde ha framgått av journalen. Sammantagen bedömning görs att dokumentationen har brister och att det inte varit motiverat att begära in sjukvårdsjournalen”, skriver Lindh i yttrandet till JO.

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: