Annons:

Sök

Annons:

  • Stor nyfikenhet på gymnasiets programkväll – timmar efter tunga beskedet

    Snart är det dags för niondeklassarna att välja vilket program de ska gå på gymnasiet. Årskurs åtta-eleverna Siri Forss, Elvira Glindell och Noelle Ideström har ett tag kvar innan de ska bestämma sig. På onsdagskvällen var de på besök på Vimmerby gymnasiums programkväll. Foto: Ossian Mathiasson

  • Stor nyfikenhet på gymnasiets programkväll – timmar efter tunga beskedet

    Jasmine Tao Gustavsson går andra året på försäljnings- och serviceprogrammet och vet vad hon vill jobba med i framtiden. "Jag älskar att prata med människor och vill bli butikschef", säger hon. Foto: Ossian Mathiasson

  • Stor nyfikenhet på gymnasiets programkväll – timmar efter tunga beskedet

    Rasmus Johansson och Theo Karlsson fick upp ögonen för fordons- och transportprogrammet på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

  • Stor nyfikenhet på gymnasiets programkväll – timmar efter tunga beskedet

    Peter Hellenstierna (Leiab), Åsa Wiger (Gjuteribolaget), Marie Karlsson (Ljunghäll) och Willy Frejd (Ljunghäll) fanns med på gymnasiets programkväll i och med att företagen är en del av Teknikcollege. På Vimmerby gymnasium är programmen el, teknik och industri knutna till Teknikcollege. Foto: Ossian Mathiasson

Stor nyfikenhet på gymnasiets programkväll – timmar efter tunga beskedet

Vimmerby gymnasiums programkväll besöktes av nyfikna elever i årskurs åtta och elever. Några timmar tidigare fick personalen beskedet om att en populär inriktning på Vimmerby gymnasium försvinner. 
– Vi fick trycka upp nya informationsblad efter beskedet, säger studie- och yrkesvägledaren Lena Åström. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Niondeklassarna funderar säkert fram och tillbaka om vad de ska välja att gå för gymnasieprogram till nästa höst. Därför bjöd Vimmerby gymnasium in till programkväll och elever i både årskurs åtta och nio fick chansen att besöka programmen och prata med lärare och elever. 

– Vi får en chans att visa upp oss, vårt utbud och våra lokaler. Det är ett plus att det finns personal och elever här som kan svara på frågor och visa upp verksamheten, säger gymnasiets studie- och yrkesvägledare Lena Åström. 

Några timmar före programkvällen fick personalen information om att en av tre inriktningar på det samhällsvetenskapliga programmet plockas bort till nästa läsår. Samhällsinriktningen försvinner medan beteende-inriktningen och media-inriktningen stannar kvar. 

– Det vi har fått till oss är att det är besparingsåtgärder och att antalet platser på samhällsprogrammet ska minska från 60 till 30. Med 30 elever finns det inte underlag för tre inriktningar. Vi har sparbeting på oss och möjligheten att gå samhällsprogrammet finns ändå kvar, säger Lena Åström. 

 "Mysig miljö att vara i"

Siri Forss och Elvira Glindell från Storebro och Noelle Ideström från Frödinge, årskurs åtta-elever på Vimarskolan, tog chansen att vara ute i god tid inför gymnasievalet som de gör om drygt ett år. 

– Jag tycker att det är jättebra att man får komma hit redan i åttan, få idéer och kolla runt, säger Noelle Ideström. 

Det är mer än ett år kvar till ert val, hur känns det?

– Jag är lite stressad, säger Siri Forss. 

– Jag är också lite stressad, för jag har ingen aning om vilket program jag ska gå. Det är därför jag har kommit hit för att få en aning om det i dag, säger Elvira Glindell. 

De tre åttondeklassarna var på besök på restaurangskolan vid inervjutillfället med vår tidning. 

– Det verkar jättetrevligt här, säger Siri Forss. 

– Det är en väldigt mysig miljö att vara i. Vi fick ett fint välkomnande och jag kan tänka mig att man blir som en liten familj, säger Elvira Glindell. 

– När man går igenom lokalerna känner man att eleverna är väldigt nära varandra, säger Noelle Ideström. 

Vad lockar med restaurangprogrammet?

– Matlagningen tycker jag är mest intressant, säger Noelle Ideström. 

– Jag bakar hellre, säger Siri Forss. 

– Jag är inte så bra på att laga mat eller baka, men jag gillar att service och prata med människor, säger Elvira Glindell.

"Älskar att prata med människor"

Försäljnings- och serviceprogrammet är populärt och årskurs två-eleven Jasmine Tao Gustavsson ångrar inte sitt val när hon står i programmets butik. 

– Det är roligt och mycket praktiska moment. Är man en person som är framåt ska man absolut söka till försäljnings- och serviceprogrammet. Jag älskar att prata med människor och vill bli butikschef, säger Jasmine Tao Gustavsson. 

Vad har du fått för respons från gästerna?

– Det är många som bara kollar runt, men de som verkligen är intresserade ställer frågor och man lägger märke till vilka som verkligen är intresserade och vilka som bara kollar runt. 

Fokus på fordon och transport 

Rasmus Johansson från Horn och Theo Karlsson från Kisa/Vimmerby, niondeklassare på Värgårdsskolan i Kisa, spejsade in på fordons- och transportprogrammet på Vimmerby gymnasium. 

– Jag är mest intresserad av fordon och transport. Det är ett av flera program som jag vill söka till. VVS, vård och omsorg samt bygg och anläggning är jag också intresserad av, säger Theo Karlsson. 

Vad har du fått för bild av skolan?

– Jag tycker att det känns som en trevlig och välutvecklad skola, säger Theo Karlsson. 

Rasmus Johansson är inne på samma linje som Theo Karlsson. 

– Det är fordon och transport som intresserar mig. Jag kan inte så mycket om bilar, men jag gillar att köra bilar. 

Från noll till 13 elever

Åsa Wiger, verksamhetsansvarig på Gjuteribolaget i Vimmerby och ordförande i styrgruppen för Teknikcollege i Vimmerby och Hultsfred, gästade programkvällen tillsammans med Marie Karlsson och Willy Frejd från Ljunghälls och Peter Hellenstierna från Leiab. 

Glädjande nog har Teknikcolleges idoga arbete lett fram till en återstart av industriprogrammet med 13 elever. 

– Vårt uppdrag är att väcka intresset för teknik och få fler sökande till de tekniska utbildningarna. Förra året var industriprogrammet pausat – och i år är det 13 elever. Det är jätteviktigt att det finns intresse och att vi har sökande till programmen. El och teknik har ganska bra söktryck, säger Åsa Wiger. 

Hon hoppas på ett ökat intresse för industriprogrammet.

– Vi hoppas att det är en ihållande trend. Vi har jobbat ganska mycket, pratat på skolor och deltagit på mässor och öppet hus-dagar. 

Vad är det ni trycker på?

– Mycket handlar om våra värderingar och attityder, att vi som föräldrar vet vad det innebär att jobba inom teknik. Normalt sett väljer kanske barnen vad föräldrarna har gått för program och pratar man då inte gott om de möjligheter och den utveckling som finns inom teknik i dag missar man en ganska stor grupp. Väldigt många som kommer ut på studiebesök blir överraskade av att det är så fint, så rent och så trevlig miljö inom industrin. Det är det vi föräldrar måste förmedla och det är det vi i näringslivet vill få ut till ungdomar som ska öppna ögonen för de olika möjligheterna som finns, säger Åsa Wiger. 

Peter Hellenstierna på Leiab berättar att det är fullt möjligt att göra karriär på industriföretag. 

– Om man börjar jobba på ett industriföretag finns alla utvecklingsmöjligheter inom bolaget för att göra karriär. Du kan börja med att sätta ihop fönster och sluta som försäljningschef. Det finns många vägar att gå och alla dörrar är öppna, säger Peter Hellenstierna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: