Annons:

Sök

Annons:

Höjt pris och höjd åldersgräns för seniorbiljetter nästa år

Seniorer får höjt pris för sina seniorbiljetter 2025. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Höjt pris och höjd åldersgräns för seniorbiljetter nästa år

Sänkt pris på 30-dagarsbiljetter och höjd åldersgräns för seniorbiljetter. Dessa förslag kring biljettpriser godkände kollektivtrafiknämnden under torsdagen inför 2025. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Förslaget innehåller såväl prisökningar som prissänkningar på en rad biljetter. Priset för en seniorbiljett höjs med drygt 31 procent. En seniorbiljett låg tidigare på 228 kronor och kommer nästa år kosta 300 kronor. 

Utöver att priset höjs blir det även en höjning av åldersgränsen. Den höjs från 65 till 67 år. 

"Åldersgränsen kopplas till den nationella riktåldern för pension", skriver regionen i ett pressmeddelande. Det blir även höjt pris på resekort nästa år. Från tidigare 30 till nya 50 kronor.

Däremot föreslås bland annat lägre pris på 30-dagarsbiljetter och 365-dagarsbiljetter. Priset föreslås beräknas på 36 enkelbiljetter i stället för 40 som det är i dag. Det gör att en 30-dagarsbiljett går från 792 kronor till 713 kronor och årskortet går från 7 920 kronor till 7 130 kronor. 

Träder i kraft 7 januari

Priset på korta resor, alltså enkel- och 24-timmarsbiljetter, lämnas oförändrat. Fritidsbiljetten sänks och giltighetstiden utökas på eftermiddagen. Det nya priset blir 927 kronor och det gamla var 1 135.

Resterande biljetter höjs med cirka tre procent i snitt. Det införs även en avgift för köp av enkelbiljett och 24-timmarsbiljett ombord.

Prisändringen föreslås träda i kraft den 7 januari och det sker gemensamt med flera andra regioner och län i södra Sverige.

"Förslaget innehåller prissänkningar och prisökningar på en rad biljetter. Den huvudsakliga inriktningen är att göra det billigare att resa kollektivt för återkommande resenärer, arbets- och studiependling, samt att undanta de kortaste resorna från prishöjning. Kalmar länstrafik föreslår även en riktad prissänkning på fritidsbiljetten för att få fler ungdomar att resa med kollektivtrafiken", skriver regionen i pressmeddelandet.

Det slutgiltiga beslutet fattas av regionfullmäktige i november.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: