Annons:

Sök

Annons:

Så kan renhållningstaxan ändras till nästa år –

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så kan renhållningstaxan ändras till nästa år – "Miljöstyrande taxa"

VEMAB:s årliga förslag till nya renhållningstaxa inför nästa år har gjorts färdigt och kommer att tas upp i kommunfullmäktige innan året är slut. Förra året gjordes en rejäl sänkning av taxan, i år är förslaget i stället att höja renhållningtaxan för hushållen något. 

Nästa år kan hushållens kostnad för att få sina sopor hämtade komma att öka. Enligt det förslag som VEMAB tagit fram höjs taxan något under 2025, efter att 2024 sänkts ordentligt. 

– Vi har inga stora förändringar i förslaget inför nästa år. De stora förändringarna gjorde vi i år när vi fick ansvaret för att samla in hushållets förpackningar, säger renhållningschef Daniel Johansson. 

Den höjda ersättningen för att samla in förpackningarna gjorde att taxan för år 2024 kunde sänkas rejält. För den genomsnittlige kommuninvånaren boendes i lägenhet handlade prissänkningen om cirka 250 kronor om året. Inför nästa år föreslår VEMAB i stället en höjning av taxan.

"Traditionell höjning"

– Vi fick en mer relevant ersättning för den insamlingen vi gjorde, vilket gjorde att vi kunde sänka taxan rejält i år. Till nästa år har vi föreslagit en mer traditionell höjning på 4–5 procent för villahushållen. Men det är alltså inte politiskt fastslaget än, utan bara på förslag än så länge, säger Johansson.

Under förra året beslutade regeringen att alla hushåll i landet från och med 1 januari 2027 ska ha fastighetsnära insamling av avfall och förpackningar och Vimmerby kommun har under 2024 påbörjat arbetet med att byta ut sopsystemen hos de hushåll som inte har haft abonnemang med sorteringsmöjligheter. 

– Vi är helt färdiga nu med villor och fritidshus. Alla har nu sopkärl med alla funktioner, säger Johansson.

 Hur har det tagits emot? 

 – Det har gått väldigt bra, och vi har inte haft många kundärenden alls faktiskt. Några få där man haft utmaningar med utrymme och så såklart men vi har jobbat etappvis och lyckats med att informera alla berörda. Vi har samverkat med Hultsfreds arbetsmarknadsenhet som gjort ett fantastiskt jobb hos oss med utbytet. 

Kvarstår gör arbetet med kommunens alla hushåll i lägenheter. Av kommunens 3200 lägenheter återstår ungefär hälften som bara har insamling av restavfall. 1100 lägenheter har insamling av förpackningar men inte matavfall. Cirka 500 lägenheter har full sortering.

– Där jobbar vi aktivt nu och har ett antal ärenden på gång och kommer successivt byta ut systemen. Det är mycket upp till fastighetsägarna eftersom det på många ställen behövs förändringar för att få till ytorna när det är fler kärl. 

Ekonomiskt incitament

Sammanfattningsvis menar Daniel Johansson att den taxa som nu föreslås ännu tydligare kommer uppmuntra till kärl med alla sorteringsmöjligheter. 

– Förslaget till den nya taxan tydliggör ännu mer ett ekonomiskt incitament och en miljöstyrande taxa som gör att det blir fördelaktigt att ha kärl med alla stationer.  Det kan vara ungefär 20 procent billigare i snitt att ha sorteringstjänst jämfört med osorterat. Inte generellt över alla, utan det är olika typer av tjänster vid olika typfastigheter så det varierar. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: