Bertil Carlsson hoppas att många kommer till bygdegården i Frödinge. Bilden är ett montage. Foto: Arkiv/Mostphotos
Under sportlovet var ett yngre klientel och spelade sällskapsspel i bygdegården i Frödinge. Frågor från ungdomarna väckte tankar hos bygdegårdsföreningen.
– "Vad spelade farmor och mormor när de var små?", var en fråga. Det gav en idé om att få till ett generationsöverskridande projekt kring spel och då givetvis svenska brädspel. Alga startade 1940 och har egentligen försett svenskarna med sällskapsspel sedan dess. Deras spel har hängt med över generationerna, berättar Bertil Carlsson, ordförande i bygdegårdsföreningen.
En ansökan skickades in till Postkodlotteriets stiftelse som gav tummen upp. Cirka 50 000 kronor beviljade man föreningen och nu kunde projektet bli verkligheten.
"Stiftelsen vill bidra till möte mellan äldre och yngre generationer genom spel", skriver Postkodlotteriet i ett mejl till oss.
Datumet har sin förklaring
Pengarna kommer från deras "Grannskapsinitiativ" och den första träffen hålls nu den 31 oktober – mitt under höstlovet.
– Tack vare pengarna har vi kunnat köpa lite spel och hålla med lokal. Vi hoppas nu också kunna sprida kunskap om den svenska spelhistorien. Totalt blir det åtta till tio speltillfällen och under de här träffarna kommer några riktiga spelnördar och drar historien som finns bakom, säger Bertil Carlsson.
Att premiären sker just den 31 oktober har sin förklaring.
– Då är det grannens dag och det här är ju ett grannskapsinitiativ. Vi är lite dåliga på att hålla koll på våra grannar och ska man vara ärlig så är grannar bland de viktigaste personerna vi har i våra liv. Det är av grannar man kan behöva låna verktyg eller vad tusan som helst. I sättet att umgås finns inga rätt eller fel och därför skapades grannens dag. Vår förhoppning är att man tar sin granne oavsett ålder och kommer till bygdegården.
Svårt säga något om intresset
Projektet är fortfarande i sin linda och därför är det svårt att uttala sig något om intresset.
– Vi håller precis på att bearbeta skolorna och har lite affischer ute. Vi är i startgroparna, men vi hoppas att de som var här och spelade under sportlovet fick blodad tand och kommer tillbaka. Och då gärna tar med sig lite grannar och någon från den äldre generationen.
Spelen har förändrats mycket genom historien och därför hoppas man att både unga och gamla kan dra nytta av varandra.
– Spelen som har kommit kanske mormor eller morfar tycker är minst lika roliga att spela med sina barnbarn.
Totalt planerar man för åtta till tio speltillfällen fram till sommarlovet nästa år.
– Sedan hoppas vi att intresset är så pass stort att vi kan fortsätta med det när vi ska krypa in igen efter sommaren.