Annons:

Sök

Annons:

Skarp kritik mot myndighetens omorganisation – medarbetare i Västervik besvikna

Linda Södergren arbetar sedan många år på Skatteverkets kontor i Västervik, nu sällar hon sig till den skara som riktar skarp kritik mot myndighetens omorganisation. Foto: T.v: privat, t.h: Most Photos

Skarp kritik mot myndighetens omorganisation – medarbetare i Västervik besvikna

Under året har Skatteverket genomfört en stor omorganisation som påverkat anställda på myndighetens alla kontor. Omorganisationen har fått mycket kritik, inte minst från anställda som i många månader svävat i ovisshet när det gäller deras anställningar och arbetsuppgifter. Även kontoret i Västervik har drabbats och flera anställda har tvingats söka om sina tjänster eller blivit omplacerade med nya arbetsuppgifter. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Linda Södergren är fackligt arbetsplatsombud på Skatteverkets kontor i Västervik där hon har arbetat i många år. I början av året fick hon liksom kollegorna runt om i landet beskedet om att en större omorganisation var på gång. Det kommunicerades ut att anställda skulle behöva söka om sina tjänster, och att många skulle bli omplacerade med andra arbetsuppgifter än de tidigare haft. 

Beskedet möttes av stor oro bland anställda, och omorganisationen har nationellt mottagit skarp kritik från facket. För Linda Södergrens del handlar kritiken både den bristande kommunikationen med de anställda, och en oro för att den nya organisationen innebär en sämre kvalitet på det arbete som utförs. 

– Jag har jobbat på Skatteverket sedan jag slutade skolan, så jag har varit med om det mesta. Det här är den största omorganisationen jag varit med om, berättar hon. Det som varit så speciellt med den här omorganisationen är att man toppbestämt hur allt ska se ut och hur man ska göra, medan chefer och medarbetare inte alls fått vara med och tycka till.  

”Har haft noll koll”

Kontoret i Västervik har tidigare haft två avdelningar, en för Rut- och Rot-avdrag och en som ansvarar för allt som rör föreningar och stiftelser. 

– På min enhet, föreningar och stiftelser, har vi inte vetat alls vad som kommer att hända, om vi kommer att splittras, få vara kvar eller delas upp. Vi har haft noll koll och våra chefer har inte vetat något heller, berättar Linda. 

Nyheten om omorganisationen fick de i våras, lite innan sommaren, och många fick besked att de skulle behöva söka om sina tjänster och kunde komma att omplaceras. 

– Då sa de att den nya organisationen skulle vara klar första september. Vi sa redan då att det är för kort tid och en hel sommar när alla är lediga. Vi ropade, och facket ropade att det var för kort tid, men ingen lyssnade, säger Linda. 

Omorganisationen fortfarande inte klar

Oron i arbetslaget har sedan beskedet i våras kom varit stor, och trots att september passerat är arbetet med omorganisationen inte alls klar, och för många medarbetare är situationen fortfarande oklar. 

– Vi har fått höra att om vi är oroliga så ska vi gå till vår närmsta chef och prata med den, men när vi har gjort det så är cheferna lika oroliga för sina tjänster själva. Det har inte funnits något stöd att få. 

Linda påpekar att det är viktigt att förstå att cheferna på de lokala kontoren inte är att skylla eller ska falla under kritiken utan har behandlats på samma sätt som övriga anställda.

Sämre kompetens och oattraktiv arbetsplats

Under hösten har Lindas avdelning tagits bort, och de medarbetare som jobbat med föreningar och stiftelser har fått byta avdelningar. Att dela på avdelningen och splittra kompetensen är något som Linda och hennes kollegor tror kommer få en negativ påverkan på kvaliteten i Skatteverkets arbete som rör dessa frågor. 

– Det är sådant vi hade velat få tycka till om innan omorganisationen. Det man känner nu är att det inte finns någon tilltro till den högsta ledningen längre. De har inte lyssnat varken på medarbetare eller facket utan bara kört på. Och Skatteverket som arbetsgivare blir en mer och mer oattraktiv arbetsgivare. Många medarbetare har sökt jobbet där för att få jobba med en speciell arbetsuppgift, eller för att det varit ett arbete med många olika arbetsuppgifter – nu efter omorganisationen så får man inte längre den möjligheten, det blir ett mer enformigt arbete och kanske med andra arbetsuppgifter än de man sökt sig till arbetsplatsen för. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: