Två personer som utretts eller dömts för brott har blivit utköpta av Vimmerby kommun. Bilden är ett montage. Foton: Simon Henriksson/MostPhotos
För en tid sedan publicerade vi en genomgång av de åtta utköp – eller enskilda överenskommelser för avslut av en anställning på HR-språk – som Vimmerby kommun genomfört under 2023 och 2024. Totalt handlar det om åtta överenskommelser till en kostnad på cirka två miljoner kronor.
Tatuerade sitt femåriga barn
Vår genomgång av de berörda visar att åtminstone två av de utköpta kommunala medarbetarna misstänkts för brott under tiden för sin anställning.
I det ena fallet handlar det om en undersköterska som dömdes för flera fall av misshandel sedan hon utfört tatueringar på tre barn, det yngsta så ungt som fem år.
Socialförvaltningen i Vimmerby kommun anmälde själv kvinnan till polisen i november 2022. Vid det tillfället jobbade kvinnan inom samma förvaltning, men utköpet genomfördes i slutet av februari. Hon fick sex månadslöner för att gå hem från jobbet och avtalet kostade kommunen 191 000 kronor.
Straffet för tatueringarna kom våren 2024. Kvinnan fick då en villkorlig dom och dömdes för fem fall av misshandel.
Dömdes till över ett år i fängelse
Det andra fallet med en brottsmisstänkt handlar om en man i 35-årsåldern som också arbetat inom socialförvaltningen. I december 2022 häktades han, misstänkt för en stor mängd narkotikabrott.
När domen föll i mars fick han ett år och tre månader i fängelse efter att ha ansetts skyldig till nio fall av narkotikabrott, varav ett ansågs vara ringa. Brotten handlade om bruk, innehav och försäljning. Göta hovrätt fastställde domen under hösten 2023.
Mellan 2019 och 2023 har mannen fått ytterligare fyra domar på sig som också rör narkotikabrott.
"Utgår alltid från varje enskilt fall"
I maj 2023, tre månader efter fängelsedomen i tingsrätten, blev mannen utköpt av Vimmerby kommun. Han fick då lön i tre månader ytterligare och kostnaden för kommunen blev 88 000 kronor.
Marie Halldén vill inte svara på frågor om de personer som köpts ut och som misstänkts för brott.
"Jag kan som du vet inte kommentera enskilda ärenden. Men generellt sett gör vi inte överenskommelser med direkt koppling mot förekomst av brottshandling. Hur vi som arbetsgivare agerar, i de fall där en anställd misstänks för- eller gjort sig skyldig till brott, utgår alltid från varje enskilt fall, brottets karaktär mm. Men ett brott kan naturligtvis ligga till grund för uppsägning", skriver hon i ett mejl.
Du kan inte säga om brottsmisstankar spelat in i något av de här fallen?
"Nej, jag kan inte kommentera några enskilda fall."
Vill inte svara på frågor
Halldén vill inte heller svara på frågor om de övriga enskilda överenskommelserna.
”De enskilda överenskommelser som kommunen sluter sker efter gällande rutiner och enligt allmänna bestämmelser utifrån kollektivavtal. Detta oavsett kommunens ekonomiska läge. När det gäller sakinnehållet kan jag naturligtvis inte ge någon kommentar. Vi är som sagt restriktiva med den här typen av överenskommelser och jobbar också förebyggande och systematiskt med arbetsmiljön generellt”, skriver hon i ett mejl.
Mejlväxlingen mellan vår reporter och HR-chefen kan du läsa i faktarutan nedan.
Här är frågorna vi ställde.
Jakob Karlsson:
Hej,
Vi har gått igenom utköpen av medarbetare som gjorts under 2023 och 2024. Jag har följande frågor och förstod att du ville ha frågor via mejl.
- Totalt handlar det om åtta utköp till en kostnad för två miljoner. Hur ser du på omfattningen?
- I dagens ekonomiska kontext, anser du att utköp är besvärande ur den aspekten?
- Finns det i de här fallen några brottsliga misstankar mot arbetstagarna?
- Har någon av dem fått skriftliga varningar i tjänsteutövningen?
- Vilka åtgärder har ni satt in för att undvika utköp i de här fallen?
- På generell nivå, varför använder sig Vimmerby av utköp?
Tacksam för svar!
Marie Halldén:
Hej Jakob!
Här kommer mitt svar.
Precis som vi är överens när en medarbetare blir anställd hos oss, så gör vi också ibland enskilda överenskommelser för avslut av en anställning. Utköp är ett begrepp vi inte använder inom arbetsrätten.
Förhandling om enskild överenskommelse görs tillsammans med arbetstagaren och dennes eventuella fackliga representanter. Arbetstagarens anställningstid är av stor vikt vid förhandling om antalet månader, där med stöd av kollektivavtalet.
Vimmerby kommun är generellt sett restriktiva med att göra enskilda överenskommelser, oavsett kommunens ekonomiska läge.
Jakob Karlsson:
Hej,
Jag ser tyvärr ett stort behov av att ställa frågorna igen. Vill du hellre ta det på telefon så går det jättebra.
1. Totalt handlar det om åtta överenskommelser om avslutad anställning till en kostnad för två miljoner. Hur ser du på omfattningen?
2. I dagens ekonomiska kontext, anser du att dessa överenskommelser är besvärande ur den aspekten?
3. Finns det i de här fallen några brottsliga misstankar mot arbetstagarna?
4. Har någon av dem fått skriftliga varningar i tjänsteutövningen?
5. Vilka åtgärder har ni satt in för att undvika dessa överenskommelser om avslut?
Marie Halldén:
Hej Jakob,
De enskilda överenskommelser som kommunen sluter sker efter gällande rutiner och enligt allmänna bestämmelser utifrån kollektivavtal. Detta oavsett kommunens ekonomiska läge. När det gäller sakinnehållet kan jag naturligtvis inte ge någon kommentar.
Vi är som sagt restriktiva med den här typen av överenskommelser och jobbar också förebyggande och systematiskt med arbetsmiljön generellt.