Bakre raden: Johan Blom, länsråd, Allan Widman, landshövding, Cissi Hammar, kommunstyrelsens ordförande, Marcus Åberg, plan- och byggchef, Simon Roth, kommunikationschef. Främre raden: Carolina Leijonram, kommundirektör, Peter Karlsson, vice ordförande kommunstyrelsen. Foto: Johanna Karlsson
Länsstyrelsen och kommunen samarbetar dagligen i otaliga frågor gällande kommunens olika verksamheter. Dagens möte var viktigt för att främja ett nära och effektivt samarbete, menar kommundirektör Carolina Lejonram och berättar att man under dagen försök visa på den bredd som finns i kommunen, både när det gäller näringsliv, föreningsliv och kulturutbud.
– Det blir ett sätt för oss att se till att ni har med det i bakhuvudet och vet vad vi har för möjligheter och utmaningar här. Och så har vi varit inne på de gränssnittsfrågor som berör oss i vår praktiska vardag, vilka frågor som är aktuella och vad vi har som vi behöver resonera om. Vi har gett feedback till varandra och pratat om vad vi tycker fungerar bra och inte. För oss har det varit jättevärdefullt att ni kommit hit idag, säger Leijonram direkt till Widman och Blom.
För Allan Widman var det första besöket i kommunen i sin roll som landshövding.
– Det här är Johans och mitt sista, för den här gången, kommunbesök. Vi har varit runt i tolv kommuner totalt och avslutar med Vimmerby idag. Det har varit en fullmatad dag, faktaintensiv och med goda diskussioner. Vi har många beröringspunkter mellan länsstyrelsen och kommunerna gällande planering, beredskap, miljöverksamhet och så vidare, så det är värdefullt för oss som länsledare att få lite feedback.
Hyllade Vimmerbys jämställdhetsarbete
Landshövdingen passade på att hylla Vimmerby kommuns jämställdhetsarbete, och samarbetet med Hultsfreds kommun.
– Vimmerby står ut när det gäller jämställdhetsarbetet och är pristagare för de mest jämställda lönerna i Sverige. Barnrättsarbetet i Vimmerby håller också hög klass, och jag personligen är oerhört glad över att plan- och miljökontoret sedan en lång tid tillbaka är en fusion med arbetet i Hultsfred och Vimmerby. Min känsla som landshövding är att kommunerna i länet behöver samarbete mycket mer, det är en överlevnadsfråga.
Omdebatterade tågbanan uppe för diskussion
Stångådalsbanans framtid har de senaste veckorna varit extra omdebatterat sen det framkom att statsbidraget på drygt 18 miljoner kronor riskerar att utebli. Under torsdagen var kommunikationer en viktig punkt på dagordningen, och Stångådalsbanan togs givetvis upp.
– Vi gör en del där. För någon vecka sedan kontaktade jag personligen generaldirektören för Trafikverket med anledning av det indragna statsbidraget och påpekade att om Trafikverket som statlig myndighet tänker göra väsentliga förändringar så har man skyldighet att samordna med länsstyrelsen först. Jag skriver också debattartiklar på ämnet tillsammans med kommunrepresentanter och ställer frågor gällande punktlighet och trädröjning på banan.
Widman påtalar också Stångådalsbanans relevans när det kommer till beredskap,
– Ibland kan man tycka att banan som inte är eldriven och bara har diesellok är omodern. Men ur beredskapssynpunkt så är inte diesel sämst. Vi ser på kriget i Ukraina hur respektive sida slår just mot el-infrastrukturen. Så tågen och den här banan representerar viktiga komponenter ur beredskapshänseende, och det framhåller vi från Länsstyrelsens sida.