Nästa vecka, på ostkakans dag, arrangeras inofficiella SM i ostkakeätning i Frödinge. Bertil Carlsson, ordförande i föreningen, är laddad. Bilden är ett montage.
Foto: Arkivbild
2023 var tanken att Frödinge bygdegårdsförening skulle hålla i ett inofficiellt SM i ostkakeätning för tvåmannalag ute i Frödinge förstås.
Den gången var det för få anmälningar och tävlingen fick ställas in. Vid fullmäktige i december förra året gjorde föreningens ordförande, Bertil Carlsson, en kupp och bjöd in samtliga gruppledare till tävlingen. Alla gruppledare fick också med sig ett smakprov för att kunna öva inför tävlingen.
I år gör man ett nytt försök och den här gången kommer tävlingen att bli av på ostkakans dag den 14 november. I skrivande stund är 13 tvåmannalag anmälda.
– Det anser vi är bra och vi hoppas fortfarande på en del ytterligare lag. Anmälningstiden går ut först på tisdag och vis av erfarenhet vet man ju att oavsett vad det gäller är folk ofta ute i sista stund, berättar Bertil Carlsson.
Så går tävlingen till
Att man ställde in förra året beror på att man behöver minst tio lag för att få kalla det SM. Därmed kommer det bli en historisk premiär nästa vecka i ostkaketävlingen.
– Jag kuppade ju in det här på fullmäktige förra året och nu har vi bett partierna att komma in med vilka som ska tävla, men det har varit lite dåligt med svar och operation övertalning krävs nog.
Regelverket för den mumsiga tävlingen är rätt simpel. En av de tävlande får en viss mängd ljummen ostkaka, jordgubbssylt och grädde efter behag. Därefter ska man äta upp det som finns på tallriken, vissla en melodi för att bekräfta att mannen är ren och sedan stoppas klockan. Därefter gör den andra parten i laget samma sak.
– Den sammanlagda tiden gör sedan att vi kan utse segraren.
Vad blir det för pris?
– En stor ära. Vi har även ett vandringspris och vår förhoppning är att det här kan bli något återkommande. Sedan är det lite trångt just den 14 november. Det är Astrid Lindgrens födelsedag och Hörselveckan också. Vi har faktiskt fått några återbud på grund av det.
Tävlande härifrån
De tävlande som ska äta ostkaka i rask takt kommer i första hand från trakten.
– Det finns både föreningar och privata lag som har anmält sig. Vi har bland annat ett brödrapar från Locknevi. Maxkapaciteten vi har är 50 lag. Vi hoppas också på en hejande publik i bygdegården.
Att lyfta ostkakan på ostkakans dag i ostkake-mekkat Frödinge är kanske inte så konstigt. Det är just Frödinge ostkaka som ska inmundigas.
– Det är naturligtvis närproducerad ostkaka vi använder oss av och i Småland innehåller den mandel.