Att Brygghuset kan öppna igen gör förstås restaurangchefen Albin Rydqvist glad.
Foto: Arkivbild
Det har rapporterats flitigt om att ett flertal gäster, inte minst efter Företagarnas oktoberfest för en vecka sedan, insjuknat efter att ha ätit på Restaurang Brygghuset.
Vad det hela har berott på har dock varit okänt. Brygghuset vidtog ett flertal åtgärder och restaurangen har hållit stängt sedan dess.
"Restaurang Brygghuset vill inleda med att uttrycka vårt djupa beklagande över den smittspridning som inträffade under mitten av förra veckan. Vi tar händelsen på största allvar och har sedan dess genomfört ett antal åtgärder för att säkerställa både gästers och personals hälsa och trygghet. I fredagsmorse fick vi information från flera medarbetare om att de inte kunde komma till arbetet på grund av magsjuka. Under samma dag rapporterades liknande symptom även från några gäster. För att förhindra vidare spridning av smitta beslutade vi omedelbart att stänga ner hela restaurangverksamheten samt sanera samtliga faciliteter. Som ett led i vår åtgärdsplan genomfördes omfattande provtagningar på de anrättningar som servats och vi har genomfört en grundlig utvärdering tillsammans med vår matsäkerhetskonsult. För att säkerställa att smittan inte spreds vidare fick ingen personal återvända till arbetet förrän minst 72 timmar hade passerat från sista symptom", skrev Brygghuset i ett pressmeddelande på onsdagen.
"Kan utesluta vissa saker"
Nu har provresultaten kommit tillbaka och dessa visar att ingen mat visat tecken på något som kopplas till matförgiftning.
"Detta gör att vi kan avvisa matförgiftning som orsak till smittan. Vår bedömning är därmed att smittspridningen sannolikt har skett via mänsklig kontakt", skrev Brygghuset.
Albin Rydqvist, tillförordnad restaurangchef på Brygghuset, är förstås glad över beskedet.
– Det är en stor lättnad på så vis att man kan utesluta vissa saker. Vi har inga svar på vad det var och man inväntar svar från de personer som lämnat. Vi vet inte om det var ett calicivirus eller norovirus som spridit sig. Det är svårt att spekulera kring och det finns hundratals scenarion. Vi får invänta och se. Vi har fallit tillbaka på våra rutiner och gjort vad vi kan kring att vidhålla god hygien. Det är det vi kan göra just nu. Oavsett vad det har varit som orsakat det här, så är det beklagligt att människor blivit sjuka i den här utsträckningen.
Vet ni hur många som blivit sjuka?
– Jag vet inte exakt antal. Jag har fått en del återkoppling och håller kontakt med en del.
Har du varit orolig för att det skulle vara maten?
– Jag kan inte basera några scenarion eller tankar utifrån spekulation. Vi har använt de verktyg som finns både vad gäller analys, kommunikation och information. Sedan har vi fått ta det därifrån. Jag kan bara vidhålla det som är fakta.
Men det är skönt att det inte var maten?
– Självklart är det skönt.
Restaurangen öppnar i morgon
Nu öppnar restaurangen igen redan under torsdagen med såväl lunch som á la carte. Man kommer hålla öppet kvällstid torsdag till och med lördag.
Finns det någon rädsla för att det här ändå ska påverka er framåt?
– Jag hoppas att vi ska få en ärlig chans som vi bör få utefter den analys som krävts och som har gjorts. Vad som komma skall kan inte jag säga, men jag kan inte vara rädd för sådant som kan uppstå. Vi är bara glada att kunna öppna igen.