Åtta årskurs tre-elever på restaurangskolan och fem elever från vuxenutbildningen ordnade förra onsdagskvällen en italiensk avsmakningsmeny. Salongen var fullsatt till sista stol, 80 gäster, och elevernas förberedelser hade pågått sedan en tid tillbaka.
– Tema ingår i vår kursplan och just ett italienskt tema var det många elever som önskade sig när vi hade genomgång, säger Anna Sundström.
De 80 gästerna fick avnjuta samtliga nio rätter på den fulltecknade menyn.
– En måltid i Italien ska gärna ta flera timmar och vi satte ihop en varierad meny där vi tänker att vi har med det de kan önska sig. Man börjar med en aperitivi i form av en välkomstdryck och ett delikatess-spett. Man går därefter vidare på antipasti, primi piatti och dolce, säger Anna Sundström.
Pasta, pizza och tiramisu på menyn
En bruschetta med burrata följdes av en fylld prosciutto med portabello och parmesan. Överraskningen vad gäller antipasti var en kammussla stekt på brynt salviasmör, ruccolabädd med balsamico.
Primi piatti-rätterna var salsicciapasta och risotto med osso bucco. Överraskningen var småpizza.
– Pizza är starkt förknippat med italiensk mat. Vi lagade och serverade tio centimeters pizzor.
Avsmakningsmenyn avslutades med tiramisu med frisk citronkräm och gelato dulce de leche.
– Gelaton hade vi styrt med i två dagar och dessförinnan provat oss fram i flera veckor för att se vad som smakade bäst.
Med den digra avsmakningsmenyn får eleverna lära sig hur det funkar när de kommer ut i arbetslivet efter studenten.
– Eleverna, som går sista året på gymnasiet, läser en kurs som heter specialisering. På det här sättet blir det en verklighetsbaserad undervisning. Det är skarpt läge nu när vi har gäster som betalar för sig. Det är viktigt att allt klaffar i både tid och kvalité. Man får samtidigt ha i åtanke att det är elever under utbildning.
"Kul när det händer något annat"
Eleverna Elsa Rydquist, Elsa Ålander och Linnea Wainebro såg med tillförsikt fram emot att laga mat till ett stort antal gäster. Vid intervjutillfället höll de tre eleverna på med de italienska spetten till aperitivi-rätten.
– Det är kul när det händer något annat på utbildningen, annars lagar vi mest mat till klasser på skolan och då handlar det om vanlig mat. Då är det inte lika många som kommer hit och det här är något annat. 60 gäster har varit maxantalet tidigare och nu är det 80 gäster. Det ska bli roligt samtidigt som det är lite nervöst, säger Elsa Rydquist.
Vad ska man tänka på när man lagar och serverar nio maträtter till 80 gäster?
– Det är viktigt med samarbete och kommunikation, säger Linnea Wainebro.