Open Infras skyltar har stått länge vid trädgårdarna vid det här laget.
Foto: Lotta Madestam
Länsstyrelsen i Kalmar län hade ett möte med Open Infra i fredags där vissa dokument efterfrågades.
– Nu har vi lämnat in vår åtgärdsplan. På mötet i fredags säkrade vi upp att vi fått med det som behövs, vilket vi uppfattade att vi fått, så det har skickats in idag, säger Karin Sundin, PR-chef på Open Infra.
– När vi kan börja gräva igen beror på hur snabb hantering vi kan förvänta oss hos Länsstyrelsen. Det vi lämnat är så pass heltäckande och omfattande, så vår förhoppning är att våra inskickade dokument ska vara tillräckliga, så Länsstyrelsen kan fatta vidare beslut i ärendet.
"Åtgärdat det som går"
Länsstyrelsen har påtalat brister i tre projekt, vilket lades till grund för att företaget inte fått gräva ned kabelledningar för fiber i delar av de tre kommunerna Västervik, Hultsfred och Högsby.
– Under den här perioden, sedan grävstoppet, har vi jobbat med att åtgärda det som går att åtgärda plus att vi sökt dispens i vissa områden.
Vad har ni gjort för förändringar, som gör att ni hoppas på att få börja gräva igen?
– Vi har infört nya rutiner på Open Infra för att höja kvalitén och säkra att sådana här misstag inte görs igen. Vi har förstärkt med vårt folk ute på fält i högre utsträckning, så vi har byggledare på plats. Det har vi infört i Sverige och ser goda resultat av det, så det bådar gott.
– Utöver det har vi ökat tillgängligheten när man som markägare vill komma i kontakt med oss. Det har vi fått kritik för och verkligen lyssnat på, så vi har förstärkt vår kundtjänst, säger Karin Sundin.
”Viktigt få alla delar på plats”
Hon upplever att företaget och Länsstyrelsen haft en bra dialog under hela den här processen.
– Vi har verkligen tagit det här på största allvar, vi är måna om det ska bli rätt och riktigt. Det har tagit tid, men det är väldigt viktigt att få alla delar på plats. Så fort vi får positivt besked kan vi gå vidare och planera för nästa steg och återuppta arbetet.
Kommer grävarbetet påbörjas i alla de tre berörda kommunerna då?
– Det vågar jag inte säga, vi får planera på det mest effektiva sättet. Vi vill förstås helst färdigställa så fort som möjligt, men har en verklighet där vi måste arbeta mest strukturerat och så effektivt det går. Många markägare undrar också när de får ersättning. Det finns en process för det. Efter besiktning betalas markersättning ut.
Dokumenten har kommit in
Magnus Danbolt kan bekräfta att Open Infra lämnade in ett antal dokument under måndagen. Att grävarbetet skulle kunna återupptas snart vill han dock inte säga.
– Vi har absolut inte tagit några beslut på att ändra de förbuden vi lade på vissa områden i början av sommaren i Västervik, Hultsfred och Högsby kommun, så vi är inte på väg att häva de förbud vi lagt, säger han.
Så vad händer nu närmast?
– Vi får titta på dokumenten och ta ställning. Det är väldigt många ärenden vi har, som är utspridda så det är svårt att få en helhetssyn på det. Så det försöker vi rodda med.