En ny rapport från CSN visar att ekonomin är tuffare för äldre studerande. Bilden är en genrebild.
Foto: Pressbild
Centrala studiestödsnämndens (CSN) rapport Högskolestuderande med studiemedel 2024 visar att lite mer än hälften av alla studerande med studiemedel upplever sin ekonomiska situation som förhållandevis god. Hur nöjd man är kan i stor utsträckning kopplas till åldern. Mest nöjda är studerande under 25 år, där inkomsterna från studiemedlet i högre utsträckning täcker utgifterna. Minst nöjda är studerande över 35 år.
– Äldre studerande har i regel högre utgifter och i många fall också ekonomiskt ansvar för barn. De har svårare att klara en oväntad utgift och studiemedlen täcker en mindre del av deras levnadsomkostnader. Generellt har de en mer negativ bild av sin ekonomiska situation, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN, i ett pressmeddelande.
Vanligt med arbete vid sidan av
Ungefär 40 procent av alla studerande med studiemedel jobbar vid sidan av studierna. Den vanligaste anledningen till det är att studiemedlet inte är tillräckligt, i synnerhet inte bland äldre studerande. Endast 14 procent av de med studielån över 35 år anger att studiemedlet täcker alla kostnader.
– Detta blir tydligare ju äldre studenterna blir. Studerande under 24 år har inkomster i nivå med studiemedlet (13 156 kr) och utgifter på 12 000 kr. Studerande mellan 35 och 44 år har inkomster på cirka 18 000 kr och utgifter på 16 500 kr. Äldre studerande kombinerar ofta inkomster från både studiemedel och arbete för att klara ekonomin, säger Jonas Larsson.
Geografiska skillnader
Mer än hälften av de studerandes totala inkomst går till boende och livsmedel. 36 procent av inkomsterna läggs på boende och 20 procent går till livsmedel. Äldre studerande och studerande med barn har klart högre kostnader för livsmedel och boende.
– De senaste årens stigande räntor har sannolikt ökat boendekostnaderna för äldre studerande som oftare har bostadslån. Även var i Sverige man studerar spelar roll. I Stockholm är priset för en studentbostad högre än i norra eller södra Sverige, säger Jonas Larsson.
Nöjda med studiesituationen
Trots att ekonomin kan vara utmanande är upplevelsen av studiesituationen likartad i alla åldrar. Över 70 procent anger att studiesituationen är bra eller mycket bra, och bara sju procent att den är dålig eller mycket dålig, enligt rapporten.
– De allra flesta har en positiv bild av sin studiesituation och 66 procent svarar att de sannolikt inte hade börjat studera om inte studiemedlet fanns. Det är fler än tidigare och en indikation på att studiemedlet fått en ökad betydelse för valet att börja studera, säger Jonas Larsson.