Annons:

Sök

Annons:

Trenden med fylla och fyrverkerier på torget ska brytas:

Vimmerby kommun och polisen vill tillsammans öka tryggheten på torget i Vimmerby vid och runt tolvslaget på nyårsafton. På bilden ses Anders Degerman, enhetschef för folkhälsa på Vimmerby kommun, och Viktor Haglind, gruppchef för områdespoliserna i lokalpolisområde Västervik. Foto: Ossian Mathiasson

Trenden med fylla och fyrverkerier på torget ska brytas: "Blir mycket pekpinnar"

Kombinationen av fylla och fyrverkerier skapar en otrygghet i samband med nyårsfirandet på Stora torget i Vimmerby. Med gemensamma krafter ska Vimmerby kommun och polisen öka tryggheten på torget. 
– Måste man skjuta raketer och dricka alkohol på torget för att det ska bli ett nyår? Jag anser att man kan göra något annat, säger Anders Degerman, enhetschef för folkhälsa på Vimmerby kommun. 

Annons:

Det finns trygghetsundersökningar som visar att Vimmerby är tryggt, men det finns saker att jobba med och göra bättre.

Nyårsfirandet på Stora torget i Vimmerby pekas ut som långvarig källa till otrygghet på grund av att många berusade personer samlas och avfyrar smällare och fyrverkerier vid och runt tolvslaget. 

– Dilemmat är att det har normaliserats. Det pratade man om när jag jobbade som fältare för 20 år sedan och säkert längre tillbaka än så, säger Anders Degerman. 

Om man har sett problemet i flera år, varför har man inte tagit tag i det tidigare?

– Det kan man tycka att man borde ha gjort, men det finns andra saker som man har prioriterat före. Vi tar ett steg framåt och stärker positionerna för att göra det ännu bättre, säger Anders Degerman. 

Och varför har man inte fått ordning på problemet?

– Jag tänker att man inte har så gjort mycket insatser. Nu tycker vi att det är dags att ta tag i bekymret, säger Anders Degerman. 

"De flesta vill göra rätt"

Viktor Haglind, gruppchef för områdespolisen i lokalpolisområde Västervik, berättar att områdespolisen har tittat på problembilden som har att göra med ordningsstörningar på torget i Vimmerby i anslutning till nyårsafton. 

– De stora problemen är att man dricker alkohol på torget och att man använder fyrverkerier och smällare i närheten av andra människor. Ibland sker det i kombination, vilket gör att fyrverkerierna används helt utan omdöme. Det riskerar såklart att skada andra människor och man riskerar också att skada sig själv. Innan någon blir allvarligt skadad vill vi försöka åtgärda problemen. En sån del handlar om att alla måste bli klara med vad det är för regler som gäller på platsen så man inte gör det i oförstånd eller av okunskap. Jag tror att de flesta vill göra rätt om man bara vet vad som gäller, säger Viktor Haglind. 

Enligt Anders Degerman är problemet att alkohol och fyrverkerier har normaliserats på torget på nyårsnatten. 

– I och med att människor tänker att det ”alltid har varit så här” tror de att det är okej att göra det. Man vet inte att det inte är tillåtet att dricka alkohol på torget och att det inte är tillåtet att skjuta raketer. Mycket är nog en kunskapsfråga, säger Anders Degerman. 

Information prioriteras

Polisen tittar i samråd med Vimmerby kommun på ett gäng olika åtgärder för att jobba förebyggande med det som har upplevts som ett problem i många år. 

– Ett första steg är att vi informerar för att alla har en rimlig chans att göra rätt. Vi tittar på möjligheten att kunna sätta upp skyltar på vägarna in mot torget. Det är totalt förbjudet att använda fyrverkerier på vägarna in mot torget och på torget, säger Viktor Haglind. 

Polisen kommer jobba med bevakning av torget under tiderna då problemen är som mest aktuella. Det finns även möjlighet att utdela ordningsförelägganden i form av böter till den som bryter mot alkoholförtäringsförbud och till den som bryter mot att avfyra fyrverkerier. 

– Gör man det dessutom på en plats där andra människor befinner sig är det möjligt att det blir aktuellt med brottet ”framkallande av fara för annan”. Det är ett allvarligt brott. Helst av allt vill vi inte rapportera någon men blir det nödvändigt så kommer vi göra det, säger Viktor Haglind. 

"Inget acceptabelt läge"

Viktor Haglind berättar att polisen har jobbat reaktivt med problematiken genom åren. För drygt ett år sedan bildades områdespolisgruppen i syfte att jobba mer riktat mot den lokala problemenen. 

– Tack vare det har vi börjat jobba med gemensamma åtgärder och sett att det finns polisiära och kommunala åtgärder som kan vara aktuella för att komma till bukt med problematiken, säger Viktor Haglind. 

Polisen brukar närvara med patruller och får ofta höra att folk inte känner till föreskrifterna som gäller alkoholförtäring och fyrverkerier. 

– Jag ser att det på torget i Vimmerby på nyårsafton är en risk att människor skadas och att det är lyckosamma omständigheter som har gjort att människor inte har skadats allvarligt. Det är inget acceptabelt läge. Vi vill att alla hjälps åt att tänka till.

Polisens ambition är att ha mer resurser på plats på torget för att förebygga brottslighet. 

– Vi kommer jobba med resurs på plats, men polisens resurser behöver alltid prioriteras och avvägas mot allt annat som sker. Det är på förhand svårt att lämna några löften på hur många poliser det blir. 

"Inte bara ett ungdomsproblem"

Anders Degerman betonar vikten av att hjälpas åt för att komma framåt. 

– Vi vill informera människor för att de ska veta vad som gäller. Vi vill att man pratar om detta hemma, med grannen och med kompisar för att man ska få en medvetenhet och en förståelse för problematiken. Det är inte bara ett ungdomsproblem utan det är lika mycket vuxna människor. Som alla andra dagar handlar det om ett skydd och en hjälp för oss om hur vi vill ha det i samhället. Lagarna är till för gemene man och vi gör detta för att vi ska få ett bra Vimmerby, säger Anders Degerman. 

Det behövs inte så mycket för att vända ett beteende, enligt Anders Degerman.

– Det är alltid problematiskt med olika typer av normsystem. Vi vill påverka systemet för att det ska bli mer positiva beteenden. Om man gör något som man alltid har gjort och ingen ifrågasätter det så rullar det oftast på. Nu vill vi skicka en signal om att man ska tänka till, prata om det och se vad man kan göra istället. Måste man skjuta raketer och dricka alkohol på torget för att det ska bli ett nyår? Jag anser att man kan göra något annat. 

"Blir mycket pekpinnar"

Om man vill skjuta fyrverkerier får man använda sitt eget omdöme om plats och följa ordningsföreskrifterna om att man inte är på torget och inte nära hälsocentral eller äldreboende, enligt Degerman.

– Det finns andra platser och då får man använda sitt eget omdöme för att det är en bra plats. Om folk avstår från fyrverkerier och skålar in nyåret hemma på tomten eller går till en park blir det inte lika roligt att stå och skjuta raketer och dricka alkohol på torget om det inte är massa folk här. Jag hävdar att det inte finns någon större anledning att vara på torget på nyår, säger Anders Degerman. 

Viktor Haglind fyller i:

– Grundförutsättningar kan vara att man inte är nära hus och inte nära där andra människor uppehåller sig. Det är viktigt att man är nykter när man avfyrar fyrverkerier. Det blir rätt mycket pekpinnar, men vi gör det för att människor ska ha chans att göra rätt och hjälpa till med att förhindra skador, säger Viktor Haglind. 

Några timmar före tolvslaget arrangeras ett ljusspel på torget och arrangemanget hade premiär i fjol. 

– Det är ett fantastiskt arrangemang. Vi kan inte säga att det har haft någon effekt på det som händer vid tolvslaget. Det hinner hända ganska mycket på de här timmarna mellan 18 och 00, säger Anders Degerman. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: