Johan Oléhn, vd för Vimarhem.
Foto: Arkivbild
Enligt Arbetsmiljöverket har det framkommit att det kommunala bostadsbolaget Vimarhem den 8 juli i år sysselsatte en arbetstagare vid en byggarbetsplats på Prästgårdsgatan i Vimmerby som innebar exponering för fibroskallande damm: asbest. Detta utan att företaget kunde visa upp giltigt tjänstbarhetsintyg för arbetstagaren, vilket strider mot Arbetsmiljöverkets författningssamling. Vimarhem åläggs därför att betala en sanktionsavgift på 24 485 kronor.
Det har också framkommit att Vimarhem saknade tillstånd för rivningsarbete av material som innehöll mer än en viktprocent asbest, och för det ska man betala ytterligare 65 200 kronor i sanktionsavgift.
Närmare 140 000 kronor
Men det stannar inte där. Vid en inspektion på Vimarhems huvudkontor den 3 oktober kunde bolaget inte visa upp giltiga utbildningsbevis för arbetstagare som utfört arbetet med rivning av byggnadsdelar som innehöll asbest eller asbesthaltigt material. Avgiften för detta bestämdes till 50 000 kronor. Totalt ska Vimarhem nu betala 139 685 kronor i sanktionsavgift.
Bolaget har fram till den 23 december på sig att godkänna avgiftsföreläggandet, som då vinner laga kraft, eller att invända mot det.
Kommer betala avgifterna
– Vi kommer godkänna föreläggandet. Det är onödiga pengar och inget vi är speciellt nöjda med, men mest missnöjda och förtvivlade är vi över att en av våra medarbetare kan ha blivit drabbad, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.
– Till syvende och sist är det vårt ansvar som arbetsgivare att se till att arbetstagarna följer de instruktioner som finns. Vi har nu gjort allt som står i vår makt för att rätta till de brister vi har haft. Vi har utbildat våra medarbetare och haft instruktioner, men enligt Arbetsmiljöverket har de inte varit tillräckliga, säger Oléhn.
Har rättat till fel
En del av kritiken handlade om att instruktioner och annat material inte fanns tillgängligt hela tiden för arbetstagare att ta del av.
– Det har vi rättat till. Det finns nu på en digital yta som alla har tillgång till när som helst, berättar Oléhn.
Hur ser du på det som inträffat?
– Det är självklart inte bra. Jag vet inte om man kan kalla det för en dyr utbildningspeng, men nu har vi gjort allt vi kan för att rätta till felaktigheterna. Jag tycker ändå att det är viktigt att betona att vi inte har struntat i att utbilda och instruera våra medarbetare, utan vi har inte gjort det på helt rätt sätt, enligt Arbetsmiljöverket, och instruktionerna har inte varit tillräckligt tydliga.