Annons:

Sök

Annons:

Fortsatt kamp för äldres matsalar – så går namninsamlingen:

Malin Torstensson, Anna Strömbom och deras kollegor fortsätter kämpa med namninsamlingen, i ett försök att rädda de hotade matsalarna på Solgläntan, Frödala och Granen. Foto: Privat/MostPhotos

Fortsatt kamp för äldres matsalar – så går namninsamlingen: "Tal kändes lite ironiskt"

Kollegorna fortsätter kämpa för att rädda de hotade matsalarna för äldre. Namnunderskrifterna ökar, dock tycker de frågan kommit i skymundan av allt annat som hänt i kommunhuset.
– Och nya kommunalrådets tal kändes lite ironiskt med tanke på vad de gör mot de som är äldre, säger Anna Strömbom.

Annons:

I november startade bland andra Anna Strömbom och Malin Torstensson en namninsamling i hopp om att rädda restaurangerna – eller de öppna matsalarna – för äldre som bor i lägenheter på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby.

Målsättningen är att få ihop tillräckligt med namnunderskrifter för att försöka få till en folkomröstning i frågan.

Hur går det för er?

– Det är så svårt att avgöra vad som är bra och dåligt, men för tillfället har jag över 700 namnunderskrifter hos mig, och jag vet att det finns på andra ställen också, som vi inte samlat in, så vi har nog 800-900 stycken. Eftersom man hade en frist på sex månader, så känner vi inte att det måste komma in nu, utan att det kan gå till efter jul. Nu händer det ju inget ändå.

Många lever ett ensamt liv  

Som anställda inom Tuna hemtjänst är initiativtagarna Anna Strömbom, Malin Torstensson, Lena Skarp, Camilla Stenberg, Carina Svensson och Ann-Louise Rydstrand väl medvetna om hur mycket matsalarna betyder för de äldre, som många gånger lever ett väldigt ensamt liv. Då blir matsalen den centrala mittpunkten där man träffar andra människor.

– Det är en så viktig del för de äldre att kunna gå dit och äta tillsammans, det främjar deras hälsa och är salutogent. Jag tycker det är så himla synd att politikerna inte kommer ut för att få mer fakta och information hur viktigt det är för de äldre, utan de har bara en åsikt utifrån hur det ser ut i statistiken och budgeten, säger Anna Strömbom och fortsätter:

– De har väldigt mycket åsikter om något de inte har insikt i. Visst, vi hade ett lågt antal i matsalen en tid på grund av dödsfall och flytt till särskilda boenden, så vi hade en del tomma lägenheter, men nu har behovet ökat. Det går upp och ner precis som inom hemtjänsten och när de tar bort matdistributionen är chansen att fler kommer till matsalen, säger Anna Strömbom.

Vad säger folk om ert initiativ?

– De flesta av oss har äldre anhöriga, eller har haft, som ätit i en matsal. Jag har pratat med många som sagt att ”pappa gick alltid hit och det var det bästa han visste på hela dagen, så givetvis skriver jag under för den skull”. Så det är ett stort engagemang och intresse, mycket även tack vare att Carita Thörn anordnade manifestationen.

Hon tycker dock att frågan kommit lite i skymundan, på grund av allt annat som hänt i kommunhuset.

– Det är en enda röra allting. Vi får inte glömma bort våra äldre som byggt upp samhället. Det är så fruktansvärt att man inte ser till deras behov.

Anna Strömbom reagerar också på Eva Kindstrand Ströbergs (S) första tal, sedan hon valts till nytt kommunalråd.

– Hon ville Vimmerby skulle vara en kommun man vill växa upp i, vilja leva i, arbeta och åldras i. Det kändes lite ironiskt med tanke på vad de gör mot de som är äldre. Många är väldigt ensamma, för många är hemtjänstens personal de enda man träffar, tänk då vilken lycka att få samlas för att äta och de värnar och är omtänksamma mot varandra.

Hur jobbar ni framåt för att nå målet?

– Vi kämpar på, vi gör vad vi kan. Vi jobbar ju heltid de flesta av oss, och vi har annat i vårt privatliv, men vi försöker så gott det går. Vi är så otroligt tacksamma över att så många vill hjälpa till. Det och alla äldre som kommer för att äta i matsalen ger oss energi.

”De väger tyngst”

De har googlat på folkinitiativ och ringt valmyndigheten för att få information. Förhoppning är att få tio procent av de folkbokförda och röstberättigade invånarna i Vimmerby kommun att skriva under.

– Vi behöver 1 250 underskrifter och vi är på god väg, säger Anna Strömbom.

Däremot har det varit en svårighet att alla inte velat skriva sitt personnummer, vilket krävs för att det ska leda till folkomröstning, till skillnad från en vanlig protestlista.

– Vi har full respekt för att man inte vill skriva sitt personnummer, men det är frågan hur många av underskrifterna som är ogiltiga. Oavsett är vi tacksamma för alla som skrivit under, då vet vi ju att den personen är emot stängningen, men de med personnummer väger tyngst.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: