Annons:

Sök

Annons:

Skogsägare stoppas från avverkning – hotas av vite

Stora fynd av knärot stoppar delar av en önskad och planerad av avverkning vid Tunasjön. Genrebild. Foto: MostPhotos

Skogsägare stoppas från avverkning – hotas av vite

En av Vimmerbys kommuns största privata skogsägare stoppas från en planerad avverkning på ett område om cirka 4,5 hektar. Beslutet har fattats av Skogsstyrelsen och är förenat med ett vite på 1,6 miljoner kronor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Processen har pågått i cirka ett år och nu landat i ett beslut från Skogsstyrelsens sida. Det hela började med att skogsägaren anmälde en föryngringsavverkning på 14,1 hektar i januari 2024. En månad senare kom Tjust fågelklubb in med en tillsynsbegäran med uppgifter om skyddade arter på det berörda området intill Tunasjön.

Arterna det handlar om är orkidéväxten knärot och fågelarterna talltita och spillkråka. Alla dessa är fridlysta. I det skedet valde Skogsstyrelsen att inte fatta något beslut i ärendet och skogsägaren fick då möjlighet att påbörja åtgärden.

Den 7 mars överklagade Tjust Fågelklubb Skogsstyrelsens så kallade nollbeslut och dagen efter förbjöds avverkning på marken fram tills att målet avgjorts.

4,5 hektar undantas från avverkning

I juni fattade mark- och miljödomstolen beslut om att återförvisa ärendet till Skogsstyrelsen som nu är klar med sin handläggning av ärendet. Där har man tagit fram hänsynsytor på cirka 4,5 hektar som nu måste lämnas ifred. Totalt har man hittat 22 olika fyndområden av knärot och 1 169 plantor. En stor del av dessa finns inom de områden som nu undantas från avverkning.

”Skogsstyrelsen konstaterar att fem växtplatser och totalt 64 plantor hamnar utanför beslutade hänsynsområden. Bedömningen är att en eventuell förlust av dessa individer inte innebär något hot mot knärotens bevarandestatus i området”, skriver man i beslutet.

När det gäller fågelarterna bedömer man att hänsynsområdena för knäroten är tillräckliga för dessa. Utöver de två hänsynsområdena blir det även förbjudet att avverka grov asp samt att underväxtröja i anslutning till aspar. Om beslutet inte följs får skogsägare ett vite på 1,6 miljoner kronor.

"Jag är också miljövän"

Skogsägaren kommer att följa beslutet. 

"Jag har inte gjort något fel eller blivit ålagd något straff. Skogsstyrelsen har slagit fast ett beslut som jag ska följa. Gör jag inte det så får jag däremot ett vite på 1,6 milj. Jag kommer följa beslutet och därför inte få något vite. Bakgrunden är att en planerad avverkning blev stoppad av medlemmar från en lokal fågelklubb främst för förekomsten av knärot som är en skyddad växt", skriver skogsägaren till Dagens VImmerby. 

Skogsägaren tycker att beslutet är överdrivet med tanke på mängden knärot i området. 

"Jag är också miljövän så att skydda en del av skogen för att bevara höga naturvärden tycker jag är helt ok. Men att stoppa hela avverkningen på 11 ha för att rädda knäroten är ett helt orimligt förslag. Knäroten är väldigt vanlig i vårt område så vi kommer med god marginal bevara den i området även om vi avverkar delar av skogen. Jag har haft utomstående naturkonsulter som bekräftar över 1150 individer av knärot bara i detta område. Ändå klassas den alltså som hotad. Men jag kan inte vara arg på skogsstyrelsen. De följer bara det regelverk som finns. Det är regelverket som har hamnat snett och som nu ses över av riksdagen, men fram till att det är ändrat är det en fullt lagligt metod för någon att ta till för att stoppa avverkning. Nu får jag alltså inte avverka delar av skogen jag äger. Får ingen ersättningen av staten, tvärtom så blir jag belagd med ett vite på 1,6 milj om jag trotsar det. Jag kommer följa beslutet och behöver inte betala något vite eftersom jag inte gjort något fel. Jag är inte arg eller bitter på staten, kompromissbeslutet är ok utifrån de förutsättningar som finns men jag konstaterar att miljöaktivisternas metoder blir kontraproduktivt. Dessa människor vill säkert väl men deras metoder leder tyvärr till att skogsägare ändrar sitt beteende och avverkar skog innan den blir riktigt gammal istället. Tvärtemot vad de vill. Skogsråvaran behövs och att ersätta med olja och betongprodukter blir sämre för miljön och klimatet". 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: