Hanna Birath, sakkunnig på Akavia. Foto: Åsa Hafmar/pressbild
Användningen av AI ökar snabbt och från politiken finns högt ställda förväntningar på att de statliga myndigheterna ska använda AI för att effektivisera verksamheten. Mot bakgrund av den snabba AI-utvecklingen har Akavia undersökt hur AI-användningen ser ut bland Sveriges 30 största myndigheter, skriver man i ett pressmeddelande.
– Sammantaget ser vi att AI-användningen är utbredd på svenska myndigheter. Det är tydligt att myndighetssverige rustar i AI-tider, men också tydligt att det skiljer sig åt och att viktiga insatser krävs framåt. Framför allt måste politiken fortsätta peka ut riktningen för Sveriges AI-utveckling och ge myndigheterna goda och tydliga förutsättningar för att implementera AI i verksamheten, säger Hanna Birath, sakkunnig på Akavia.
Myndigheterna skiljer sig åt
Resultaten från undersökningen visar bland annat att 13 av 23 myndigheter använder AI i verksamheten, åtta planerar att göra det framöver, och två har pågående pilotprojekt. Vidare har elva myndigheter en policy eller riktlinjer för AI-användandet, men endast fem myndigheter har en AI-strategi eller motsvarande styrdokument på plats.
Enligt Akavias undersökning skiljer det sig också åt huruvida myndigheterna erbjuder sina anställda kompetensutveckling inom AI. Sju av de svarande myndigheterna uppger att medarbetarna har erbjudits utbildning eller kompetensutveckling som är relevant för att förstå hur AI används eller kan användas i myndighetens verksamhet. En myndighet svarar nej på frågan medan åtta svarar att man planerar att erbjuda utbildning eller kompetensutveckling.
"Måste prioritera"
– AI-transformationen pågår i det dagliga och myndigheter måste prioritera för att kunna ta del av de stora effektivitetsvinster som AI innebär. Det är viktigt att våra myndigheter kompetensutvecklar sina anställda så de är rätt rustade för att möta utvecklingen, säger Hanna Birath.
Undersökningen innehöll fem frågor och syftade till att titta på användningen av AI, huruvida myndigheten har policy, riktlinjer, AI-strategi eller motsvarande styrdokument på plats för att reglera AI-användandet samt huruvida myndigheten erbjuder kompetensutveckling till medarbetarna.